Europees opsporingsbevel brengt geheimhoudingsplicht tandarts in gevaar

Karel Gosselink
2 minuten
opsporing-europa
De Europese Commissie werkt momenteel aan een voorstel dat het opsporen van misdaden moet verbeteren, maar tegelijkertijd het recht op bescherming van patiëntengegevens en de geheimhoudingsplicht van (tand)artsen in gevaar brengt. De Council of European Dentists (CED) - waar ook de KNMT lid van is – wil dit laatste voorkomen.

Bevel om zonder tussenkomst patiëntengegevens op te vragen

In de strijd tegen de misdaad komt de Europese Commissie met een voorstel met vergaande bevoegdheden voor autoriteiten om misdaden op te sporen. Het gaat om het zogenoemde Europees bevel tot verstrekking en het Europees bevel tot bewaring van elektronisch bewijsmateriaal in strafzaken’. Dat bevel maakt het voor opsporingsautoriteiten mogelijk om zonder verdere tussenkomst data op te vragen bij serviceproviders in een andere lidstaat. Daarbij kan het ook gaan om het direct opvragen van patiëntengegevens die in een datasysteem of platform zijn opgeslagen.

CED roept op tot uitzondering van medische beroepen

In de huidige vorm zet het wetsvoorstel de vertrouwensrelatie tussen arts/tandarts en patiënt op het spel, vinden artsen en tandartsenorganisaties in Europa. Het opvragen van data zoals wordt voorgesteld door de commissie, brengt het recht van patiënten op bescherming van hun persoonsgegevens in gevaar en is in strijd met de geheimhoudingsplicht waartoe artsen/tandartsen gehouden zijn. Om dit laatste te voorkomen heeft de Council of European Dentists (CED), waar ook de KNMT lid van is, zich aangesloten bij de Europese artsenorganisatie CPME. Gezamenlijk roepen ze de Europese Commissie op medische beroepen van de regeling uit te zonderen.