KNMT lanceert praktijkwijzer Mondzorg aan kwetsbare ouderen

Anita Zijlstra
2 minuten
Praktijkwijzer
Meer ouderen dan ooit hebben nog (gedeeltelijk) hun eigen tanden en kiezen. Maar naarmate de leeftijd vordert, nemen de gebitsverzorging en het bezoek aan de mondzorgverlener af. Hoe verlies je deze patiënten toch niet uit het oog? De praktijkwijzer ‘Zorg aan kwetsbare ouderen in de mondzorgpraktijk’ biedt praktische tips en adviezen.

Roep om specifieke aandacht en zorg

De praktijkwijzer is bedoeld voor tandartsen, mondhygiënisten, tandprothetici en hun ondersteunend team. Want ook algemene praktijken zullen steeds vaker te maken krijgen met deze patiëntengroep, die specifieke aandacht en zorg vraagt. Maar de zorg aan de oudere, kwetsbare patiënt stelt eisen aan de inrichting en organisatie van de mondzorgpraktijk, aan de samenwerking tussen de zorgverleners en aan hun kennis.

1 op 3 ouderen gaat niet meer jaarlijks op controle

Nu al gaat ruim 1 op 3 van de 75- tot 80-jarigen níet meer jaarlijks naar tandarts, zo blijkt uit onderzoek. Van degenen van 80 jaar of ouder is dat zelfs 54 procent. En dat kan leiden tot ernstige mondproblemen, zoals cariës, ontstekingen en afgebroken elementen, die lichamelijk en sociaal grote gevolgen kunnen hebben.

Ook op latere leeftijd is gezonde mond van belang

Dus zeker ook op latere leeftijd is een gezonde mond van groot belang, zowel voor de algemene gezondheid als het algeheel welbevinden. Maar hoe zorg je er als mondzorgverlener voor dat deze patiënten ondanks hun toenemende immobiliteit en gezondheidsklachten met regelmaat de praktijk blijven bezoeken voor de noodzakelijke mondzorg? De praktijkwijzer biedt hiervoor handvatten.

Samenwerking met NVM-mondhygiënisten en ONT

De praktijkwijzer is ontwikkeld door de KNMT en wordt onderschreven door de Nederlandse Vereniging van Mondhygiënisten (NVM-mondhygiënisten) en de Organisatie van Nederlandse Tandprothetici (ONT).  Samen vormen zij de partijen binnen de stichting De Mond Niet Vergeten!, die zich inzet voor goede mondzorg van kwetsbare ouderen in de thuissituatie.

Praktijkwijzer is digitaal beschikbaar

Op de website van de KNMT is de nieuwe praktijkwijzer voor leden beschikbaar als webversie en als pdf. Ook de NVM en de ONT zullen op hun beurt hun leden informeren over deze geactualiseerde versie van het gelijknamige document uit 2015.

Aandacht in NT/Dentz

In de eerste uitgave van NT/Dentz wordt uitgebreid aandacht besteed aan het verschijnen van de praktijkwijzer. In het verhaal vertellen tandartsen hoe zij in hun mondzorgpraktijk rekening houden met hun oudere, kwetsbare patiënten.

Praktijkwijzer Mondzorg voor kwetsbare ouderen