Na zomer duidelijkheid over opleidingscapaciteit Tandheelkunde

Karel Gosselink
2 minuten
Minister Van Rijn
Het kabinet komt na de zomer met een reactie op het advies van het Capaciteitsorgaan om jaarlijks 359 tandartsen op te leiden. Dit heeft minister Martin van Rijn voor Medische Zorg en Sport geantwoord op vragen van Tweede Kamerleden tijdens het Notaoverleg Cure op donderdag 30 juni.

Overleg tussen ministers vraagt meer tijd dan verwacht

In mei stelde de minister nog dat hij voor de zomer met een reactie wilde komen op het advies. De afstemming met zijn ambtsgenoot van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW), het ministerie dat de plekken financiert, vraagt echter meer tijd dan verwacht.

Adviezen van Capaciteitsorgaan worden al tien jaar niet opgevolgd

De KNMT en ANT hebben in aanloop naar het notaoverleg gezamenlijk aandacht gevraagd voor het tandartsentekort en de noodzaak om meer tandartsen op te leiden. Tijdens het debat liet Kamerlid Henk van Gerven (SP) de minister weten het jammer te vinden dat de adviezen van het Capaciteitsorgaan al tien jaar niet worden opgevolgd. Hij wees daarbij op het meeste recent ‘flinke’ advies om het aantal opleidingsplekken met 50% te verhogen ten opzichte van het huidige aantal. Van Gerven hoopt dat het overleg tussen de ministers tot resultaat zal leiden.

Campagne zorgverzekeraars om ouders te informeren over tandartsbezoek kind

Tijdens het Notaoverleg hebben de Kamerleden met de minister over veel verschillende onderwerpen die als gevolg van de coronacrisis waren blijven liggen, gesproken. Zo is ook het tandartsbezoek door kinderen aan de orde gekomen. De minister gaf aan dat gesignaleerd is dat veel ouders niet weten dat zij niet hoeven te betalen voor de periodieke controle van hun kind tot 18 jaar en daarom de tandarts mijden. Zorgverzekeraars pakken een campagne op om ouders hierover alsnog te informeren.

 

Verder zijn onder meer de digitale zorg, zorg in de regio, de beschikbaarheid van geneesmiddelen en de beloning van verpleegkundigen aan de orde gekomen. De Tweede Kamer is vanaf 3 juli met zomerreces en start op 1 september weer op.