Pilot digitale uitwisseling medicatiegegevens met tandarts van start

Karel Gosselink
2 minuten
medicatie-pilot
In Nijmegen is vorige week een pilot met digitale uitwisseling van medicatiegegevens tussen apotheek en tandartspraktijk van start gegaan. Het gaat om de eerste van drie pilots met als doel te onderzoeken wat er voor een tandartspraktijk nodig is om het opvragen van medicatiegegevens mogelijk te maken. Informatie uit het eigen Tandarts Informatie Systeem wordt hierbij niet beschikbaar gesteld.

Pilots zijn voorbereiding op digitale medicatie-overdracht

De pilots worden uitgevoerd door Vereniging van Zorgaanbieders voor Zorgcommunicatie (VZVZ) in nauwe samenwerking met de KNMT, apothekerskoepel KNMP en Patiëntenfederatie Nederland. Bij deze pilots is tevens een  leverancier van een tandartsinformatiesysteem betrokken (Vertimart). De pilots vormen volgens VZVZ een voorbereiding op het uitrollen van digitale medicatie-overdracht in de zorg, voortkomend uit het programma Samen voor medicatieoverdracht.

Inventarisatie van knelpunten medicatie-overdracht tandartsen

Het is de bedoeling dat tandartspraktijken voor de medicatie-overdracht in de toekomst kunnen aansluiten op het Landelijk Schakel Punt (LSP), dat het berichtenverkeer tussen zorgaanbieders en zorgverleners regelt.  Omdat tandartsen een nieuwe groep zorgverleners zijn voor het LSP, is aansluiting niet van de een op andere dag geïmplementeerd. Hiervoor moeten maatregelen worden getroffen, waaronder: het voldoen aan de eisen  van een  Goed Beheerd Zorgsysteem (GBZ) , het gebruik van beveiligde netwerkverbindingen, het registreren als UZI-abonnee om je met een UZI-pas  te kunnen identificeren voor het LSP , het aangaan van een gebruiksovereenkomst met VZVZ en het inpassen in de praktijkprocessen. Al deze maatregelen worden in de pilot bekeken en geëvalueerd door middel van een knelpunteninventarisatie.

Eerste pilot op  kleine schaal in Nijmegen

De pilot wordt in eerste instantie op kleine schaal in de stad Nijmegen uitgevoerd met tandartspraktijk De Oversteek en twee apotheken. Het gaat om een eerste onderzoek. De vraag wat de betekenis van de digitale medicatie-overdracht is voor het behandelplan, wordt daarna bekeken.