facebook

Trek samen de grens: stappenplan grensoverschrijdend gedrag

Mariska de Beijer
1 minuut
Image
stopteken
In iedere praktijk komt het wel eens voor: agressief en ander grensoverschrijdend gedrag. Hoe ga je daar mee om en waar trek jij de grens? En is jouw grens gelijk aan die van jouw collega(‘s)? Het helpt als je met elkaar bepaalt wanneer iets grensoverschrijdend is. En wat je doet als een patiënt of bezoeker dit gedrag vertoont. Is er in jouw praktijk nog niets vastgelegd? Dan helpt dit stappenplan je op weg.

Stappenplan omgaan met grensoverschrijdend gedrag

  1. Bespreek met je team welke vormen van grensoverschrijdend gedrag er zijn. Denk aan schreeuwen, (dreigen met) geweld, ongewenste aanrakingen of toespelingen enz.
  2. Bepaal waar jullie de grens trekken.
  3. Bespreek hoe je de patiënt of bezoeker kan aanspreken op dit gedrag en wie dat doet.
    Tip: wil je weten hoe je iemand aanspreekt op grensoverschrijdend gedrag en wat je beter niet kunt zeggen of doen? Dan is de cursus Omgaan met 'lastig gedrag' of de cursus Agressie de baas wat voor jou.
  4. Zorg ervoor dat je weet wat je kunt doen als het gedrag niet wordt aangepast. Denk aan het inschakelen van de politie, maar ook aan het opzeggen van de behandelrelatie. Maar let op, het opzeggen van de behandelovereenkomst kan niet zomaar.
  5. Grensoverschrijdend gedrag kan veel impact hebben op de directe betrokkenen en het hele team. Bespreek hoe je daar samen mee om wilt gaan.
  6. Leg afspraken over grensoverschrijdend gedrag vast in huisregels (patiënt) en een gedragsprotocol (medewerkers).