Dag van de tandarts in loondienst

10 mei 2019
Utrecht

Hoe zorgt u voor een patient die lacht na een klacht? Welke rechten heeft uw patiënt volgens de herziene Richtlijn Patiëntendossier? Waar moet u rekening mee houden bij de herregistratie voor het BIG register? Weet u wat er speelt op het gebied van gezondheidsrecht? Bent u financieel fit? Wat gebeurt er na een prikaccident? Tijdens de Dag van de tandarts in loondienst op vrijdag 10 mei in Utrecht praten wij u helemaal bij over deze én nog vele andere onderwerpen.

Meld u aan

Programma

14.30u – Ontvangst

U bent vanaf 14.30u van harte welkom bij de KNMT in Utrecht.

15.00u – Opening – Wolter Brands

KNMT voorzitter Wolter Brands opent de allereerste Dag van de tandarts in loondienst. 

15.05u – Verplichte bij- en nascholing: wat moet u weten? – Maaike de With

Nascholing gaat een voorwaarde worden om u als tandarts te kunnen herregistreren in het BIG-register; waar moet u rekening mee houden? Beleidsadviseur Maaike de With geeft antwoord.

15.20u – Herzien richtlijn patiëntendossier: wat is er nieuw? – Theo Goedendorp

Het patiëntendossier is het hart van uw praktijkvoering en is daarom noodzakelijk voor u en uw patiënten voor het verlenen van optimale zorg. Maar een goed bijgehouden dossier is ook onontbeerlijk om uw eigen handelen te kunnen verantwoorden. Hoe kijken bijvoorbeeld de inspectie daar naar?
En wat bent u verplicht om vast te leggen en wat hoeft niet maar kan u wel ondersteunen? Theo Goedendorp, lid van de werkgroep KNMT-richtlijnen en tandarts-praktijkhouder in Maarssen praat u aan de hand van de in 2019 herziene KNMT praktijkrichtlijn Patiëntendossier helemaal bij.

16.10u – Keuzelezing: Help, misgeprikt! – Paul Spierings

De medewerkers van PrikPunt staan 24/7 voor u klaar om u met raad en daad bij te staan in het geval van een prikaccident. Maar wat doen zij precies? Hoe beoordelen zij of u mogelijk besmet bent met een ziekte? Paul Spierings van Vaccinatiezorg (de uitvoerder van KNMT PrikPunt) vertelt u hoe een dag bij de PrikPunt-hulplijn er uit ziet en hoe u de kans op accidenten verkleint. En verder:  

  • Risico beoordeling en beheersing na een accidenteel bloedcontact; 
  • Reductie van ongevallen met anesthesienaalden; 
  • Beoordelen van hepatitis B vaccinatiestatus mondzorgwerkers. 

 

 

16.10u – Keuzelezing: Geen klacht, maar een patiënt die lacht  – Stan Banus

In de WKKGZ is onder andere een betere en snellere aanpak van klachten geregeld. Hoe doe je dat als tandarts? Hoe zorg je voor een persoonlijkere manier van afhandeling? Een waarmee patiënten zich gehoord voelen? Is er ook ruimte voor jou om gehoord te worden? Wat doe je wel en wat doe je niet? En zijn klachten eigenlijk wel te voorkomen? Aan het einde van de sessie zijn voorgaande vragen beantwoord en heeft u (beter) zicht op de do’s en dont’s bij verhelpen en voorkomen van klachten in de tandartspraktijk.

17.00u – Pauze

Kom op adem en praat even bij met uw collega's.

17.20u – Keuzelezing: Hoe financieel fit bent u? – Rob Verhoef

Tijdens een interactieve workshop wordt u op een laagdrempelige manier meegenomen in het pensioenlandschap. Hoe is dit in Nederland opgebouwd en wat heeft de branche aanvullend geregeld. En wat heeft u privé nog georganiseerd? Rob Verhoef van AON zoomt in op uw (financiële) Well Being. Well Being is een verzamelbegrip en staat voor investeringen in uzelf op de thema’s sociaal, emotioneel, fysiek, carrière en financieel fit.

17.20u – Keuzelezing: Gezondheidsrecht voor tandartsen: actualiteiten in vogelvlucht– Joan van der Ven

"Gezondheidsrecht? Het duizelt de zorgverlener!" zo viel er onlangs te lezen in het blad MedischOndernemen. Belangrijke wetten waarmee tandartsen in hun rol van zorgverlener te maken krijgen zijn de Wet BIG, de WGBO en de WKKGZ. Joan van der Ven bespreekt actuele thema's en neemt u mee in het doolhof van gezondheidsrechtelijke regels. Zij doet dit, onder andere, aan de hand van een aantal tuchtrechtelijke uitspraken en (toekomstige) wetswijzigingen.

18.00u – Broodjesbuffet

Even tijd om de innerlijk mens te verzorgen! Heeft u dieetwensen? Geef dit dan aan op het inschrijfformulier.

19.00u – Zo lobbyt de KNMT voor uw belangen – Hanne Dijkstra

Hoe behartigt de KNMT de belangen van tandartsen en tandartsspecialisten bij politici en beleidsmedewerkers? Public affairs-adviseur Hanne Dijkstra geeft u een inkijkje in de lobby van de KNMT. Zij laat zien hoe zij zich, samen met haar collega's, continu voor- en achter de schermen inzet voor de belangen van tandartsen en de kwaliteit van de mondzorg. Aan de hand van enkele succesvolle, en minder succesvolle, lobbyvoorbeelden demonstreert ze hoe uitdagend en leuk lobbyen in een complex krachtenveld is.

19.20u – Werken in loondienst: wat zijn uw (nieuwe) rechten? – Miechel Rooth

Naar verwachting zal het arbeidsrecht per 1 januari 2020 opnieuw ingrijpend wijzigen. Arbeidsjurist Miechel Rooth praat u bij over de gevolgen voor de tandarts in loondienst besproken. Denk hierbij onder andere aan het recht op een transitievergoeding vanaf de eerste dag van het dienstverband, versoepeling van het ontslagrecht en er kan langer worden gecontracteerd voor bepaalde tijd. Daarnaast zal kort worden ingegaan op andere wetswijzigingen zoals de het aanvullend geboorteverlof en compensatie van de transitievergoeding bij langdurige arbeidsongeschiktheid. Tot slot zal worden ingegaan op de toekomst van de arbeidsmarkt en de positie van de tandarts daarin.

19.45u – Afsluiting en borrel

KNMT voorzitter Wolter Brands blikt met u terug op de eerste Dag voor de tandarts in loondienst.

Het congres eindigt om 21.00 uur.

Kosten

Kosteloos voor KNMT-leden, € 295,- voor niet-leden (of € 330,- incl. knmt-lidmaatschap)

Locatie

KNMT in Utrecht (route)
Orteliuslaan 750
3528 BB Utrecht

Meld u aan

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Andere evenementen

08 mei 2019
Breda
09 mei 2019
Zwolle
10 mei 2019
Utrecht
15 mei 2019 tot 17 mei 2019
Amersfoort