Een bezoek van de IGZ: wat nu?

24 november 2017
KNMT Academy

Op een bezoekje van de Inspectie voor de Gezondheidszorg zit geen tandarts te wachten. Er wordt gevreesd voor mogelijke consequenties. Voor een deel wordt die angst veroorzaakt door onwetendheid: veel tandartsen weten niet wat ze kunnen verwachten als IGZ langskomt.

Gratis advies

Er is ook een groep tandartsen die er anders in staat: zij zijn helemaal niet bezorgd en bedanken de Inspectie voor het bezoek en de spiegel die is voorgehouden. De zakelijk ingestelde zorgprofessional ziet het zelfs als gratis advies. Maar, dat is het zeker níet. En vrijblijvend is het ook niet. Wat het wel is, wordt in deze cursus in een breder perspectief geplaatst. Let op: u leert geen kunstje om Inspectieproof te worden. We geven u wel inzicht in hoe de Inspectie door de bril van de patiënt naar de zorg kijkt.

Melding patiënt

Soms komt IGZ op bezoek naar aanleiding van een melding door een patiënt. Tijdens de bijeenkomst wordt ingegaan op de vraag waarom een patiënt gaat klagen en hoe een tandarts dat kan voorkomen. Overigens zal niet ingegaan worden op de procedures voor klachteninstanties.

De training kost € 50,- voor KNMT-leden en € 145,- voor niet-leden.

Inschrijven

Cursusleiders

De cursus wordt gegeven door Peter Lakerveld en Wolter Brands.

Drs. Peter Lakerveld studeerde Tandheelkunde in Utrecht. Hij is werkzaam als inspecteur bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Binnen het team Mondzorg is hij verantwoordelijk voor het zorginhoudelijk toezicht en de contacten met de beroepsgroep.

Lakerveld heeft zo'n 15 jaar een algemene (solo)praktijk gehad binnen een samenwerkingsverband. Hij was mede-oprichter van de Stichting Tand-Wiel en zo'n 10 jaar bestuurder van de Stichting. Ook was hij werkzaam in diverse functies bij zorgverzekeraars, als adviserend tandarts, in de productontwikkeling en als directiesecretaris.

Mr. Dr. Wolter Brands studeerde Tandheelkunde en Nederlands recht aan de Rijksuniversiteit Groningen en is gepromoveerd in het gezondheidsrecht. Hij is voorzitter van de KNMT en werkzaam als maat in een groepspraktijk in Vaassen. Ook is hij rechter plaatsvervanger bij de rechtbank Midden Nederland. Daarnaast is hij betrokken bij het onderwijs van de drie tandheelkundige faculteiten.

Brands was onder meer voorzitter van het Nederlandsch Tandheelkundig Genootschap, president van de International  Dental Ethics and Law Society (IDEALS), hoofddocent aan het Radboudumc en hoofdredacteur van het Nederlands Tijdschrift voor Tandheelkunde. Hij heeft een groot aantal boeken en artikelen gepubliceerd in nationale en internationale tijdschriften.

 

 

 

Het programma

Aanvang: 13:30

Einde: 16:30

Locatie: KNMT Utrecht

Cursusleiders: Peter Lakerveld en Wolter Brands

Kosten

€ 50 voor KNMT-leden

€ 145 voor niet KNMT-leden

Over de Academy

De KNMT Academy biedt een cursusaanbod met onderwerpen op het gebied van wet- en regelgeving, praktijkvoering, ergonomie en communicatie. Bedoeld om starters en ervaren tandartsen te helpen bij het runnen van hun praktijk. Want, uit onderzoek is gebleken dat leden vooral op het gebied van wetten en regels graag ontzorgd willen worden. 

 

Voor meer informatie 

academy@knmt.nl

030 - 607 62 98

 

 

Andere evenementen

26 september 2017
Horizon College, Alkmaar
28 september 2017 tot 05 april 2018
KNMT, Utrecht
28 september 2017
KNMT, Utrecht
29 september 2017
KNMT, Utrecht
02 oktober 2017
KNMT, Utrecht
02 oktober 2017
ROC Koning Willem I College, Den Bosch