Het patiëntendossier: rechten en plichten

19 januari 2018
KNMT Academy

Het dossier is een onontbeerlijk hulpmiddel bij de behandeling van patiënten, zeker wanneer dit in teamverband gebeurt. Een goed patiëntendossier is volledig, maar ook beknopt en up-to-date. Het moet leesbaar, inzichtelijk en beschikbaar zijn en de informatie in het dossier moet goed worden beveiligd. In deze cursus hoort u wat wel en niet mag.

Verbetering

De overheid heeft verschillende regels gegeven over de dossierplicht. Dat er op dat terrein door tandartsen misschien iets te verbeteren valt, blijkt uit het feit dat het dossier een betrekkelijk prominente plaats inneemt onder de klachtonderdelen. Tijdens de cursus zal dieper ingegaan worden op de vragen als: Wat moet er in een dossier?  Kan je er ook teveel inzetten? 

Procedure

En hoe zit het met de geheimhouding, de inzage en de bewaarplicht?  Behalve het dossier als een verplicht nummer, is een goed bijgehouden dossier niet zelden de voornaamste  helper van een tandarts tijdens een procedure. En ook op deze functie van het dossier zal nader ingegaan worden.

Aanmelden kan hier!

Cursusleider

De cursus wordt gegeven door Wolter Brands.

Mr. Dr. Wolter Brands studeerde tandheelkunde en Nederlands recht aan de Rijksuniversiteit Groningen en is gepromoveerd in het gezondheidsrecht. Hij is voorzitter van de KNMT en werkzaam als maat in een groepspraktijk in Vaassen. Ook is hij rechter plaatsvervanger bij de rechtbank Midden Nederland. Daarnaast is hij betrokken bij het onderwijs van de drie tandheelkundige faculteiten.

Brands was onder meer voorzitter van het Nederlandsch Tandheelkundig Genootschap, president van de International  Dental Ethics and Law Society (IDEALS), hoofddocent aan het Radboudumc en hoofdredacteur van het Nederlands Tijdschrift voor Tandheelkunde. Hij heeft een groot aantal boeken en artikelen gepubliceerd in nationale en internationale tijdschriften.

 

Aanvang: 13:30

Einde: 16:30

Locatie: KNMT Utrecht

Cursusleider: Wolter Brands

Kosten

€ 50 voor KNMT-leden

€ 145 voor niet KNMT-leden

Over de Academy

De KNMT Academy biedt een cursusaanbod met onderwerpen op het gebied van wet- en regelgeving, praktijkvoering, ergonomie en communicatie. Bedoeld om starters en ervaren tandartsen te helpen bij het runnen van hun praktijk. Want, uit onderzoek is gebleken dat leden vooral op het gebied van wetten en regels graag ontzorgd willen worden. 
 

Voor meer informatie 

academy@knmt.nl
030 - 607 62 98

Andere evenementen

06 december 2021
Online
06 december 2021
Webinar
08 december 2021
Online
10 december 2021
10 december 2021
Utrecht
10 december 2021
Nieuwegein