Opfriscursus stralingshygiëne voor tandartsen en orthodontisten

25 januari 2018
KNMT, Utrecht |

Deskundigheid vereist en aan te tonen

Helaas is deze cursus helemaal vol! We hopen snel weer nieuwe data te communiceren!  

Iedere tandarts dient door scholing aantoonbaar te voldoen aan de Eindtermen Stralingshygiëne voor Tandartsen en Orthodontisten (voorheen deskundigheidsniveau 5A/M) om bevoegd te zijn röntgenfoto’s (intra-oraal, röntgen schedelprofielfoto en panorama-opnamen) te indiceren of te maken. Op grond van wetgeving is een tandarts alleen bevoegd om röntgenstraling toe te passen, wanneer zij/hij een diploma stralingshygiëne deskundigheidsniveau 5 A/M heeft behaald. Het diploma stralingshygiëne is een apart diploma naast het tandartsdiploma, dat pas sinds de negentiger jaren deel uitmaakt van de studie.

De afgelopen jaren hebben velen de radiologiecursus 5 A/M gevolgd of hebben het vereiste diploma stralingshygiëne via de studie tandheelkunde behaald.

Daarnaast bent u nu volgens de nieuwe richtlijn verplicht om uw kennis over de tandheelkundige radiologie door middel van scholing op peil te houden.

Heeft u meer dan 5 jaar geleden uw tandartsdiploma of diploma stralingshygiëne 5 A/M gehaald (wij gaan bij “op peil houden” uit van een termijn van 5 jaar) dan raden wij u dus aan -naar aanleiding van de hierboven omschreven eis- om een opfriscursus te volgen.

Om u de mogelijkheid te geven tot het op peil houden van uw kennis zijn wij een samenwerking aangegaan met een van de zes instanties die in Nederland erkend zijn om het diploma stralingshygiëne 5 A/M af te geven, namelijk NRG te Petten (NH). NRG is een internationaal opererende nucleaire dienstverlener. In Nederland is NRG de autoriteit op het gebied van integrale stralingsbescherming. De onderneming werkt voor en met partners in de gezondheidszorg, de industrie, bij utilities, wetenschap en overheden. Zij zullen de opfriscursus voor ons verzorgen.

Met het volgen van de cursus heeft u voldaan aan uw verplichting om uw kennis over de tandheelkundige radiologie op peil te houden. Daartoe krijgt u een certificaat uitgereikt.

Gedurende 1 avond bent u weer helemaal up to date op het gebied van stralingshygiëne, de eerder genoemde eindtermen stralingshygiëne en de wetswijzigingen.

Inschrijven

Helaas is deze cursus helemaal vol! We hopen snel weer nieuwe data te communiceren!  

Inhoud cursus

Met het nieuwe Besluit Stralingsbescherming en de daarop aansluitende nieuwe KNMT-praktijkrichtlijn tandheelkundige radiologie zijn er enkele  duidelijke veranderingen binnen de tandheelkundige praktijk. Middels deze opfriscursus van 1 avond brengen we u de recente ontwikkelingen bij en werken we aan een verdere bewustwording van een veilige en verantwoorde omgang met straling.

Docent: M.S. (Michel) Koster

Eerst als röntgenlaborant, vervolgens als junior stralingsdeskundige en uiteindelijk als fulltime stralingsdeskundige van het UMC Utrecht weet Michel Koster als geen ander hoe het is om op een veilige en verantwoorde manier met straling te werken en welke verplichtingen daar aan verbonden zijn. Na eerder al stralings­deskundigheids­niveau 4A te hebben behaald, behaalde Michel in 2002 zijn stralingsdeskundigheidsniveau 3.

Als stralingsdeskundige van het UMC Utrecht hield hij toezicht op het naleven van de kernenergiewet en het veilig omgaan met straling, interne vergunningen, was verantwoordelijk voor het beheer en de afvoer van het radioactief afval, maakte risicoanalyses en gaf voorlichting en instructie over stralingshygiëne in de praktijk aan beroepsgroepen van bedrijfsbrandweer tot cardioloog. In 2013 heeft hij de overstap gemaakt naar NRG, waar hij als trainer/consultant aan de slag is gegaan en hij les geeft op de verschillende stralingsdeskundigheidsopleidingen die NRG aanbiedt (niveau 5, 4 en 3). Daarnaast houdt hij zich bezig met het ontwikkelen van e-learning ter ondersteuning van deze opleidingen.

19.15 - 20.30  Stralingsbescherming patiënt
20.30 - 20.45  Pauze
20.45 - 22.00  Stralingsbescherming medewerkers/derden

Kosten

€ 130,- inclusief cursus, een fraai dictaat, consumpties, 3 KRT-punten, een presentje en het certificaat van nascholing.

Niet KNMT-leden betalen € 325

Over de Academy

De KNMT Academy biedt een cursusaanbod met onderwerpen op het gebied van wet- en regelgeving, praktijkvoering, ergonomie en communicatie. Bedoeld om starters en ervaren tandartsen te helpen bij het runnen van hun praktijk. Want, uit onderzoek is gebleken dat leden vooral op het gebied van wetten en regels graag ontzorgd willen worden.

Voor meer informatie 

academy@knmt.nl

030 - 607 62 98

Andere evenementen

14 november 2019
Apeldoorn
18 november 2019
Amsterdam
23 november 2019
Maarssen
25 november 2019
NBC, Nieuwegein