Stralingsbescherming, hoe zit dat nu?

13 februari 2017
KNMT Academy

Met het volgen van de cursus heeft u voldaan aan uw verplichting om uw kennis over de tandheelkundige radiologie op peil te houden. Voor uw deelname ontvangt u een certiftaat en 2,5 KRT-punten.

Eindtermen stralingshygiëne

Iedere tandarts dient door scholing aantoonbaar te voldoen aan de Eindtermen Stralingshygiëne voor Tandartsen en Orthodontisten (voorheen deskundigheidsniveau 5A/M) om bevoegd te zijn röntgenfoto’s (intra-oraal, röntgen schedelprofielfoto en panorama-opnamen) te indiceren of te maken. Op grond van wetgeving is een tandarts alleen bevoegd om röntgenstraling toe te passen, wanneer zij/hij een diploma stralingshygiëne deskundigheidsniveau 5 A/M heeft behaald.

Apart diploma

Het diploma stralingshygiëne is een apart diploma naast het tandartsdiploma, dat pas sinds de negentiger jaren deel uitmaakt van de studie. De afgelopen jaren hebben velen de radiologiecursus 5 A/M gevolgd of hebben het vereiste diploma stralingshygiëne via de studie tandheelkunde behaald. Daarnaast bent u nu volgens de nieuwe richtlijn ook verplicht om uw kennis over de tandheelkundige radiologie door middel van scholing op peil te houden. Heeft u meer dan 5 jaar geleden uw tandartsdiploma of diploma stralingshygiëne 5 A/M gehaald (wij gaan bij “op peil houden” uit van een termijn van 5 jaar) dan raden wij u dus aan -naar aanleiding van de hierboven omschreven eis- om een opfriscursus te volgen.

Inhoud cursus

Met het nieuwe Besluit Stralingsbescherming en de daarop aansluitende nieuwe KNMT praktijkrichtlijn tandheelkundige radiologie zijn er enkele duidelijke veranderingen binnen de tandheelkundige praktijk. Middels deze opfriscursus van 1 avond brengen we u de recente ontwikkelingen bij en werken we aan een verdere bewustwording van een veilige en verantwoorde omgang met straling.

Meld u aanCursusleider

De cursus wordt gegeven door Michel Koster.Michel Koster weet als geen ander hoe het is om op een veilige en verantwoorde manier met straling te werken en welke verplichtingen daar aan verbonden zijn. Hij werkte als röntgenlaborant en als stralingsdeskundige bij het UMC Utrecht. Daar hield hij onder meer toezicht op het naleven van de kernenergiewet en het veilig omgaan met straling, maakte risicoanalyses en gaf voorlichting over stralingshygiëne aan de bedrijfsbrandweer en cardiologen.

Sinds 2013 heeft hij de overstap gemaakt naar NRG, waar hij als trainer/consultant aan de slag is gegaan en hij les geeft op de verschillende stralings-deskundigheidsopleidingen die NRG aanbiedt (Niveau 5, 4 en 3). Daarnaast houdt hij zich bezig met het ontwikkelen van E-Learning ter ondersteuning van deze opleidingen.

Samenwerking met NRG

Voor deze cursus zijn wij een samenwerking aangegaan met één van de zes instanties die in Nederland erkend zijn om ook het diploma stralingshygiëne 5 A/M af te geven, NRG in Petten. Dat is een internationaal opererende nucleaire dienstverlener. Lees hier meer over deze organisatie.

Het programma

19.15 - 20.30

Stralingsbescherming patiënt

20.30 - 20.45

Pauze

20.45 - 22.00

Stralingsbescherming medewerkers / derden

Locatie: Arnhem

Cursusleider: Michel Koster

Kosten:

€ 130,- voor KNMT-leden     

€ 235,- voor niet-leden

 

Over de Academy

De KNMT Academy biedt vanaf 2017 een cursusaanbod met onderwerpen op het gebied van wet- en regelgeving, praktijkvoering, ergonomie en communicatie. Bedoeld om starters en ervaren tandartsen te helpen bij het runnen van hun praktijk. Want, uit onderzoek is gebleken dat leden vooral op het gebied van wetten en regels graag ontzorgd willen worden. 

 

Voor meer informatie 

academy@knmt.nl 

030 - 607 62 98

Of bel contactpersoon Erik van Groen: 06-50290301

 

Andere evenementen

03 maart 2017
KNMT Academy
10 maart 2017 tot 17 november 2017
Diverse locaties
10 maart 2017
KNMT Academy
11 maart 2017
Vianen
17 maart 2017 tot 03 november 2017
Diverse locaties
17 maart 2017
KNMT Academy