Taakverdeling in de mondzorgpraktijk

17 februari 2017
KNMT Academy

In de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg (Wkkgz) wordt ervan uitgegaan dat zorgverleners 'goede zorg' leveren. De Wkkgz benoemt de randvoorwaarden voor het zorgverleningsproces. De zorgverlener zelf moet bekwaam zijn, en de Wet BIG gaat over de aan de zorgverlener te stellen eisen. De Wet BIG kent daarvoor een ingewikkeld systeem met aspecten zoals (her)registratie, titelbescherming en tuchtrecht. Een belangrijk onderdeel van de Wet BIG gaat over het (kunnen) verdelen van taken in de mondzorgpraktijk.

Wie mag wat aan de stoel?

Wie mag wat aan de stoel en wat is daarvoor nodig? De Wet BIG spreekt over zelfstandige bevoegdheid, functionele zelfstandigheid, bekwaamheid, opdracht geven en toezicht en/of tussenkomst borgen. Maar wat houdt dat eigenlijk in? En hoe gaat de tuchtrechter om met het nader invullen van de kaders die de Wet BIG schetst? In deze bijeenkomst leggen Wolter Brands en Joan van der Ven de Wet BIG in duidelijke taal uit. De deelnemers gaan weg met antwoorden op veelgestelde vragen. 

Cursusleiders

De cursus wordt gegeven door Joan van der Ven en Wolter Brands.

Mr. Joan van der Ven is als senior beleidsadviseur Kwaliteit werkzaam bij de KNMT. Van der Ven is gespecialiseerd in beroepen- en patiëntenwetgeving.  Ze heeft niet alleen een adviserende rol binnen, maar ook buiten de beroepsorganisatie. Daarnaast participeert ze  in (landelijke) project- en werkgroepen en geeft gastcolleges gezondheidsrecht en kwaliteitsbeleid aan de drie opleidingen Tandheelkunde.

Lees hier meer over Joan

Mr. Dr. Wolter Brands studeerde tandheelkunde en Nederlands recht aan de Rijksuniversiteit Groningen en is gepromoveerd in het gezondheidsrecht. Hij is voorzitter van de KNMT en werkzaam als maat in een groepspraktijk in Vaassen. Ook is hij rechter plaatsvervanger bij de rechtbank Midden Nederland. Daarnaast is hij betrokken bij het onderwijs van de drie tandheelkundige faculteiten.

Brands was onder meer voorzitter van het Nederlandsch Tandheelkundig Genootschap, president van de International  Dental Ethics and Law Society (IDEALS), hoofddocent aan het Radboudumc en hoofdredacteur van het Nederlands Tijdschrift voor Tandheelkunde. Hij heeft een groot aantal boeken en artikelen gepubliceerd in nationale en internationale tijdschriften.

Aanvang: 13:30

Einde: 16:30

Locatie: Nieuwegein

Cursusleiders: Joan van der Ven en Wolter Brands

 

Over de Academy

De KNMT Academy biedt een cursusaanbod met onderwerpen op het gebied van wet- en regelgeving, praktijkvoering, ergonomie en communicatie. Bedoeld om starters en ervaren tandartsen te helpen bij het runnen van hun praktijk. Want, uit onderzoek is gebleken dat leden vooral op het gebied van wetten en regels graag ontzorgd willen worden. 
 

Voor meer informatie 

academy@knmt.nl
030 - 607 62 98

Andere evenementen

06 december 2021
Online
06 december 2021
Webinar
08 december 2021
Online
10 december 2021
10 december 2021
Utrecht
10 december 2021
Nieuwegein