Starten als tandarts in loondienst

Net afgestudeerd gaat u aan de slag als tandarts. U kiest daarbij voor het beoefenen van uw vak in loondienst bij een praktijkhouder. Daarvoor moet u een aantal zaken direct goed regelen.

 1. Regel uw BIG-registratie.
 2. Ga op zoek naar een geschikte werkplek, bijvoorbeeld via de KNMT-TandartsVacatureBank.
 3. Voer een goed onderhandelingsgesprek voor een passend honorarium. En vraag naar de overige arbeidsvoorwaarden - bijvoorbeeld of u werkgever de KNMT-Arbeidsvoorwaardenregeling volgt.
 4. Vraag uw werkgever naar diens verzekeringen, benader uw adviseur voor advies over de verzekeringen die u zelf moet afsluiten. Maak gebruik van aantrekkelijke kortingen met het KNMT-verzekeringspakket.
 5. Zorg voor een individuele klachtenregeling.
 6. Ga in gesprek met uw adviseur over uw pensioen; u moet dit, en ook een eventueel pensioen voor nabestaanden, zélf regelen.
 7. Word lid van de KNMT, zodat uw belangen behartigd zijn en u gebruik kunt maken van de dienstverlening van de grootste beroepsvereniging van tandartsen. In het jaar van afstuderen is lidmaatschap gratis, daarna kunt u gebruikmaken van een aantrekkelijk starterstarief.

Persoonlijk advies voor starters

De KNMT-Ledenservice geeft leden die op het punt als tandarts aan de slag te gaan ook graag persoonlijk advies in een gratis Startersgesprek. U krijgt hierbij antwoord op vragen zoals:

 • Ik ben net afgestudeerd, welke mogelijkheden heb ik om als tandarts aan de slag te gaan?
 • Hoe vind ik een werkplek die bij mij past?
 • Ik ga in loondienst werken, is het dan ook nodig om een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten?
 • Welke vormen van honorering zijn er? Welke afspraken maak ik hierover met mijn opdrachtgever?

Iets voor u? Maak een afspraak voor het gratis Startersgesprek via KNMT-Ledenservice. U bent welkom voor het gesprek in ons kantoor in Nieuwegein of we voeren het gesprek via Skype.

​Meer weten?

Lees het KNMT Startersmagazine (pdf) voor meer handige tips en informatie voor startende tandartsen of de Nt-special voor starters: Kiezen voor Keuzes.