Starten als tandarts in loondienst

Net afgestudeerd gaat u aan de slag als tandarts. U kiest daarbij voor het beoefenen van uw vak in loondienst bij een praktijkhouder. Daarvoor moet u een aantal zaken direct goed regelen.

 1. Regel uw BIG-registratie.
 2. Ga op zoek naar een geschikte werkplek. Zoek een baan via de KNMT-Vacaturebank of bied u aan in de cv-bank.
 3. Voer een goed onderhandelingsgesprek voor een passend honorarium. En vraag naar de overige arbeidsvoorwaarden - bijvoorbeeld of u werkgever de KNMT-Arbeidsvoorwaardenregeling volgt. Komt u in dienst van een instelling (een universiteit, gezondheidscentrum, Stichting Jeugdtandverzorging, defensie), dan heeft u naast een individuele arbeidsovereenkomst vaak te maken met een collectieve arbeidsovereenkomst (CAO). Informatie hierover is te verkrijgen bij de werkgever. Is er een CAO van toepassing? Dan bevat die meestal een model voor de arbeidsovereenkomst. Voor KNMT-leden die onder een CAO-vallen worden de belangen behartigd door FBZ. FBZ praat namens de leden van de KNMT mee over CAO's en sociale plannen.
 4. Vraag uw werkgever naar diens verzekeringen, benader uw adviseur voor advies over de verzekeringen die u zelf moet afsluiten. Maak gebruik van aantrekkelijke kortingen met het KNMT-verzekeringspakket.
 5. Zorg voor een individuele klachtenregeling.
 6. Ga in gesprek met uw adviseur over uw pensioen; u moet dit, en ook een eventueel pensioen voor nabestaanden, zélf regelen.
 7. Word lid van de KNMT, zodat uw belangen behartigd zijn en u gebruik kunt maken van de dienstverlening van de grootste beroepsvereniging van tandartsen. In het jaar van afstuderen is lidmaatschap gratis, daarna kunt u gebruikmaken van een aantrekkelijk starterstarief. Bekijk de voordelen van het lidmaatschap.

Persoonlijk advies voor starters

De KNMT-Ledenservice geeft leden die op het punt als tandarts aan de slag te gaan ook graag persoonlijk advies in een gratis Startersgesprek. U krijgt hierbij antwoord op vragen zoals:

 • Ik ben net afgestudeerd, welke mogelijkheden heb ik om als tandarts aan de slag te gaan?
 • Hoe vind ik een werkplek die bij mij past?
 • Ik ga in loondienst werken, is het dan ook nodig om een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten?
 • Welke vormen van honorering zijn er? Welke afspraken maak ik hierover met mijn opdrachtgever?

Iets voor u? Maak een afspraak voor het gratis Startersgesprek via KNMT-Ledenservice. U bent welkom voor het gesprek in ons kantoor in Utrecht of we voeren het gesprek via Skype.