Lezingen

 

10.05 - 10.50 uur
Bartelt Wils - Hoe vormt het brein van mijn patiënt zich een beeld voor een beslissing? Kunnen we dat positief beïnvloeden?

Prefrontaal, frontaal, basaal, links, rechts, neo-limbisch, paleo-limbisch, hersenstam.. In ons brein zijn bepaalde delen verantwoordelijk voor het vormen van een beeld van de situatie
(hoe zie je iets voor je, welk gevoel geeft dat). En andere delen voor het nemen van een beslissing (wat we concreet met die situatie willen doen). 
Als je de keuze van een patiënt wil beïnvloeden (het wat en het hoe), zijn beide stappen belangrijk.
Daarbij verschillen de strategieën van beeldvorming en keuzevorming per persoon: 'Baseer ik mij op concrete details of op samenhangende patronen' en 'ga ik uit van objectieve principes of van subjectieve impact op de mens'.  Hoe herken je die verschillen en hoe kun je daar rekening mee houden in je behandelaanpak in de praktijk? 

Bartelt Wils is inspirator en Communicator. Het is zijn passie en missie om mensen te ondersteunen om hun leven te leiden, zoals zij dat zelf kiezen. Daartoe rijkt hij je kennis en tools aan, zodat je in staat bent om je persoonlijk geluk en succes te verwezenlijken, in verbinding met jezelf en alles om je heen. Na zijn studie Industrieel Ingenieur en Sociale Pedagogiek volgde hij vele trainingen en zit hij inmiddels meer dan 30 jaar in dit vak. Zijn specialiteit, is de toegepaste kennis van neurowetenschap op leiderschap, communicatievaardigheden, persoonlijkheidsmodellen, overlegstrategieën en zelfmanagement.

11.20 - 12.05 uur 
Niek Opdam - Cariëslaesies: boren of monitoren.

Het behandelen van cariës en cariës laesies behoort tot de corebusiness van tandartsen en mondhygiënisten en vaak zal bij een cariëslaesie gekozen  worden tot het maken van een restauratie. In de afgelopen decennia is er veel veranderd in de kennis omtrent het cariës proces en is de richtlijn voor restauratief ingrijpen veel terughoudender geworden.

Waar ligt die grens tot restauratief ingrijpen? Boren we niet veel en te vaak?Maar anderzijds, hoe vaak komen we niet een diepere laesie tegen waarbij het gevoel ontstaat dat eerder ingrijpen toch beter zou zijn geweest.?

Niek Opdam, Universitair Hoofddocent aan het RadboudUMC zal in deze interactieve lezing de huidige richtlijn voor restauratief ingrijpen bespreken en u kunt zelf toetsen waar u staat ten opzichte van deze richtlijn.

  


Keuzelezingen

13.00 - 13.45 uur
Daan van Oort - Digitale mond- en gelaatsfotografie

Beelden in de Mondzorg zijn steeds meer bepalend om jou kwaliteiten te laten zien. Patiënten willen vooraf weten hoe een restauratie wordt in de mond. Dus voordat je een Smile Design kan gaan maken zijn de juiste foto’s nodig. Wat is er te koop voor het maken van intra-, en extra orale opnames? Hoe zit het met WIP en AVG? Welke hulpmiddelen zijn er nodig? Hoe kan ik met een beperkt budget op diverse locaties het verschil maken? Daan geeft in deze lezing antwoord op alle vragen omtrent fotograferen in de praktijk.

13.00 - 13.45 uur
Maarten Bekkers en John van der Starre - Smile Design! En nu..?

Digital Smile Design is hot! Maar.. Hoe werkt het nou precies? Wanneer is het toepasbaar? Heeft het daadwerkelijk een meerwaarde of is het slechts een hype?

Maarten en Erwin zullen in hun lezing verschillende zaken belichten die van belang zijn wanneer wij voor onze patiënten een nieuwe ‘smile’ ontwerpen. Van een eerste intake tot en met de evaluatie van het werkstuk. Specifiek aan de orde komen de mogelijkheden, risico’s en wijze van implementatie die Digital Smile Design een meerwaarde kunnen maken in de algemene praktijk. Waarmee uiteindelijk zowel esthetische als complexe tandheelkundige cases voorspelbaar kunnen worden volbracht.

  

13.45 - 14.40 uur
Sjoerd Smeekens - Behandelplanning bij extreme slijtage/erosie

Dr. Sjoerd Smeekens studeerde in 1997 af aan de Universiteit van Nijmegen. Van 1999 tot 2002 werkte hij als Assistent Professor aan de afdeling voor Reconstructieve Tandheelkunde in Bazel (CH).  Vanaf 2002 tot 2005 was hij als Associate Professor aan deze Universiteit in Bazel werkzaam.  In 2005 volgde de benoeming tot Associate Professor aan de Universiteit van Freiburg (D) waar Dr. Sjoerd Smeekens als directeur van het “Postgraduate Programme” de opleiding van stafleden en het studentenonderwijs onder zijn verantwoordelijkheid droeg. In 2006 behaalde hij de Zwitserse specialisatie in de Reconstructieve Tandheelkunde (parodontologie, implantologie, restauratieve en prothetische tandheelkunde) en in 2008 de Duitse specialisatie in de prothetische tandheelkunde en materiaalkunde. Vanaf 2009 is hij als Visiting Professor verbonden aan de Universiteit van Pennsylvania (USA) en geeft wereldwijd voordrachten op congressen en cursussen.

13.45 - 14.40 uur
Charlotte van den Wall-Bake - Jouw persoonlijke imago als zzp'er

‘Een goede eerste indruk is het halve werk’ wordt regelmatig gesteld. Van den Wall Bake vindt dat jij ruim vóór de eerste indruk jij aan de bak moet. Dan heb jij invloed. Wat maakt jou uniek? Wie ben jij als mens? Wie ben jij als behandelaar? Wat wil je uitstralen? Wat wil je dat je omgeving over jou denkt? In welke werkomgeving en praktijk kom jij het best tot je recht. Hoe wil je overkomen bij jouw opdrachtgever(s). Hoe presenteer je jezelf in een sollicitatiegesprek. Hoe zet je jezelf op de kaart. Wie ben jij en hoe zorg je dat jouw omgeving jou zo ziet? Van den Wall Bake geeft eye openers en praktische tips tijdens deze lezing.