KNMT: meer opleidingsplaatsen tandarts nodig

19 februari 2016

De KNMT pleit voor uitbreiding van het aantal opleidingsplaatsen voor tandartsen in Nederland. De beroepsvereniging is blij dat buitenlandse tandartsen nu het tekort aan tandartsen aanvullen maar een permanente oplossing is het niet.

Momenteel stromen per jaar ongeveer 210 in Nederland opgeleide tandartsen in op de arbeidsmarkt. Aan de andere kant gaan de komende jaren jaarlijks gemiddeld 300 tandartsen met pensioen. Als gevolg daarvan komen per jaar zo’n 100 buitenlandse tandartsen hier werken - de meeste uit België, Duitsland en Spanje.

Buitenlandse tandartsen die goed gekwalificeerd zijn, in het Nederlands met patiënten en collega’s kunnen communiceren en zich bekwamen in de Nederlandse mondzorg voorzien op dit moment in de leemte. Maar hun komst laat onverlet dat Nederland zelf meer tandartsen moet opleiden om het hoge niveau van de mondzorg ook in de toekomst te kunnen blijven garanderen.

Hendrike van Drie, waarnemend voorzitter van de KNMT: ‘De mondzorg in Nederland is sterk gericht op preventie. Dat heeft er mede toe geleid dat ouderen steeds vaker hun eigen tanden en kiezen behouden, wat voor hun gezondheid en sociale welbevinden van groot belang is. Dat willen we beslist zo houden. Deze preventieve benadering van mondzorg is echter lang niet in alle landen het geval.’

Bovendien keren veel buitenlandse tandartsen na een paar jaar weer terug, aldus Van Drie. ‘Ongeveer de helft van de tandartsen vertrekt weer. Ook passen andere landen het aantal opleidingsplekken aan aan de vraag in eigen land waardoor het overschot aan tandartsen in deze landen afneemt. Er is al met al alle reden om het aantal opleidingsplaatsen te verruimen.’ 


Dit nieuws in de media

Bekijk het item bij Hallo Nederland (Omroep Max) over het tandartsentekort.

Beluister het item bij BNR nieuwsradio

Zie ook het item over dit onderwerp bij BNR: Buitenlandse tandartsen vullen Nederlandse gaatjes

​NRC Next checkt: komt eenderde van de nieuwe tandartsen uit het buitenland?

Lees meer over: buitenlandse tandartsen