1000 dagen

23 januari 2018

Maarten de Beer studeerde een kleine duizend dagen geleden in Nijmegen af. Hij wilde daarna naar Zweden, maar dat liep anders. Inmiddels heeft hij het enorm naar zijn zin als tandarts zzp’er bij twee Gelderse praktijken.

Na de studie direct aan het werk gegaan?
“Ja! Ik wilde tijdens mijn studie graag naar Stockholm, maar helaas waren er weinig plekken voor een buitenlandstage. Toen vatte ik het plan op om na mijn afstuderen naar Zweden te gaan. Daar kon ik gaan werken in een dorpje zo’n anderhalf uur boven Göteborg. Ik moest alleen de taal nog beter onder de knie krijgen. Daar wilde ik in Nederland aan werken, om na een half jaar weer naar Zweden te gaan. Het ging uiteindelijk niet door omdat het voor mijn vriendin, die Nederlands recht heeft gestudeerd, lastig bleek om daar een baan te vinden.“

Jammer dat Zweden niet doorging?
“Ja en nee. Het leek me een geweldige ervaring, maar er zijn verschillen met Nederland. Zo werk je in Zweden als beginnend tandarts minder zelfstandig: je krijgt een begeleider die je aan de hand neemt en met wie je elke week een gesprek hebt. In Nederland word je meteen in het diepe gegooid.”

Kon u hier makkelijk een baan vinden?
“Ja, ik verbaasde me er echt over hoe snel dat ging. Ik zette mijn cv online en anderhalf uur later kreeg ik al een baan aangeboden. Ik had uiteraard wel mijn voorkeuren en ben niet op ieder aanbod ingegaan. Zo wilde ik niet bij een keten of grote praktijk aan de slag, dat voelt voor mij te massaal. Verder wilde ik maximaal een uur reizen vanuit Nijmegen. Ik werk nu in Dieren en Arnhem en dat bevalt heel goed.”

Waarom als zzp’er?
“Het overgrote deel van de tandartspraktijken biedt een baan als zzp’er aan. Zo ook de beide praktijken waar ik nu werk. Ook werd vanuit de opleiding aangeraden eerst als zzp’er te gaan werken.”

Is het werk zoals u had verwacht?
“Absoluut. Ik wist ook al wel redelijk wat ik kon verwachten omdat mijn vader ook tandarts is. Er gaat geen dag voorbij dat we niet over tandheelkunde praten. Waar ik me nog steeds over verbaas, is het verschil in tijd tussen behandelingen op de universiteit en in de praktijk. Als ik op de opleiding drie controles in een middag deed, was het goed. Nu doe ik meerdere controles en vullingen in een middag. Eigenlijk vind ik het werk zelfs leuker dan ik van te voren verwachtte. Dat heeft ook te maken met de opleiding voor reconstructieve tandheelkunde die ik onlangs heb gevolgd. Die heeft echt mijn ogen geopend, ik ben er nog enthousiaster door geworden.”

Zijn werk en privé goed te combineren?
“Ik denk het wel, al zal mijn vriendin daarover soms een andere mening hebben. Ik lees thuis veel over reconstructieve en esthetische tandheelkunde. Voor mij een vorm van ontspanning, maar uiteraard nog steeds werkgerelateerd. Dat geeft aan dat dit vak echt iets voor mij is.”

Hoe ziet u de toekomst?
“Op dit moment wil ik zo lang mogelijk zzp’er blijven, maar ooit zou ik graag een eigen praktijk beginnen, hoewel je dan te maken krijgt met alle regelgeving en er steeds meer regels bijkomen. Het staat me, op dit moment, een beetje tegen om stoeltijd op te geven voor administratie, daar vind ik het werk gewoon te leuk voor. Anderzijds kun je het in een eigen praktijk helemaal doen zoals jij wilt. Verder wil ik graag erkend restauratief tandarts worden. Ook lijkt het mij geweldig om lezingen en cursussen op dat gebied te geven, want ik vind het heel erg leuk om kennis met anderen te delen.” NT CV

­‑

In deze rubriek portretteert het NT tandartsen die circa 1.000 dagen geleden een belangrijke stap hebben gezet. Deed u dat ook? En wilt u uw ervaringen delen? Neem dan contact op via nt@knmt.nl. NT