facebook

5 valkuilen voor tandartsen op social media

Profile picture for user 426538
Laura
van
Paesschen
2 minuten
Social media
Social media bieden legio kansen en mogelijkheden voor tandartsen en -praktijken. Toch zijn er ook een aantal valkuilen: waar moet je op letten als je als tandarts(praktijk) gebruik maakt van social media? Artsenorganisatie KNMG publiceerde een handreiking met aanbevelingen. De KNMT zet de belangrijkste valkuilen hieruit voor tandartsen op een rij.

1. Publiceren van informatie die tot patiënten kan herleiden

Neem bij gebruik van social media de regels van het beroepsgeheim en privacy in acht en garandeer de privacy van de patiënt.

 

2. Vrienden met patiënten worden

Breng zoveel mogelijk scheiding aan tussen je persoonlijke en professionele gebruik van social media. Het is verstandig om online persoonlijke relaties met (voormalige) patiënten te vermijden. 

 

3. Uitspraken op social media doen die je ook niet bij de koffieautomaat zou doen

Onderscheid wat openbaar is en privé.

 

4. Je onthouden van ongepaste en ongefundeerde commentaren en uitspraken

Zowel jegens patiënten als collega’s en de praktijk waar je werkt. Toon respect en houd je aan de algemene gedragsregels die gelden op internet.

 

5. In het openbaar reageren op een collega

Kritiek op een collega? Spreek hem of haar er op aan als er op onprofessionele wijze informatie wordt verspreid of op een andere manier onzorgvuldig gebruik wordt gemaakt van social media. Bespreek dit persoonlijk met de collega in kwestie en reageer niet in het openbaar.

 

Wees je bewust van de reikwijdte

Verder adviseert de KNMG je bewust te zijn van de reikwijdte die een bericht op social media kan hebben en de gedragsregels van de eventuele werkgever te volgen. Dat geldt zowel voor de gedragsregels die de werkgever heeft opgesteld als voor het gebruik van e-mail en internet in het algemeen. 

 

Werkgevers hebben toegang tot online informatie

En tot slot: wees je ervan bewust dat (toekomstige) werkgevers ook toegang hebben tot de informatie die je online hebt staan. Onprofessioneel gedrag kan tot gevolg hebben dat je werkgever disciplinaire maatregelen treft, aldus de KNMG-handreiking Artsen en social media (pdf). De KNMT is er met de KNMG is van overtuigd dat social media kansen bieden om de kwaliteit van de zorgverlening te verbeteren.

 

Bron: KNMG-handreiking Artsen en social media, KNMG, 2020.

 

social media
loopbaan

Recent nieuws

Advertentie

Adhese Universal VivaPen; drievoudige efficiency

Adhese Universal VivaPen; drievoudige efficiency

Ivoclar Vivadent presenteert een nieuwe generatie van de Adhese Universal in stiftvorm met een modern en gebruikersvriendelijk design. Dankzij de nieuwe, efficiënte versie van de VivaPen zijn maximaal driemaal meer applicaties per ml-inhoud mogelijk in vergelijking met conventionele flesapplicaties.

Ontdek de nieuwe Adhese Universal VivaPen