Aandacht Tweede Kamer voor relatie mondzorg en ondervoeding bij ouderen

26 oktober 2017
Arie Hoeksema in de Tweede Kamer

Het is opvallend dat de mondzorg zo weinig in beeld is bij ondervoeding bij ouderen. Dit constateerde Carla Dik-Faber, Tweede Kamerlid voor de Christenunie, tijdens het rondetafelgesprek over ondervoeding bij ouderen, dat op 26 oktober plaatsvond in de Tweede Kamer. Voor dit gesprek was ook tandarts-geriatrie Arie Hoeksema uitgenodigd door de vaste commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).

Hoeksema pleitte voor betere samenwerking tussen tandartsen en andere zorgverleners, waaronder huisartsen, om het probleem van ondervoeding bij ouderen aan te pakken. Kamerleden Erik Ziengs (VVD) en Anne Kuik (CDA) vroegen zich af wat er nu moet gebeuren om deze samenwerking beter tot stand te brengen.

Volgens Hoeksema – die bevestigde dat de relatie tandarts-huisarts op een zeer laag pitje staat -  is het van belang dat mondzorg in de richtlijnen in de hele zorg wordt opgenomen.

Ook ziet hij een oplossing in een betere onderlinge elektronisch gegevensuitwisseling tussen bijvoorbeeld huisarts en tandarts.

Eveneens vindt hij dat er meer aandacht moet komen voor mondzorg in alle opleidingen binnen de zorg.

Daarnaast pleit hij voor publiekscampagnes om ouderen, mantelzorgers en hun verzorgenden te overtuigen va het belang van een gezonde mond voor de algemene gezondheid. 

Bekijk de bijdrage van Arie Hoeksema aan de rondetafelgesprek over ondervoeding bij ouderen

Of lees de position paper van Arie Hoeksema over mondzorg en ondervoeding

Total votes: 128
Lees meer over: ouderen

0 reacties op Aandacht Tweede Kamer voor relatie mondzorg en ondervoeding bij ouderen