facebook

ACTA-decaan Feilzer uit zorgen aan Tweede Kamer

Profile picture for user Karel Gosselink
Karel
Gosselink
2 minuten
Feilzer
ACTA-decaan Albert Feilzer heeft dinsdag 11 september de vaste Kamercommissie voor VWS op de hoogte gebracht van zijn zorgen over de toegankelijkheid van de mondzorg in Nederland. Hierover stuurde hij op 8 augustus al een brief aan de Eerste en Tweede Kamer.

De decaan van ACTA roept VWS-minister Bruno Bruins op om de voorgenomen uitbreiding van de bevoegdheden van mondhygiënisten – de veel bekritiseerde taakherschikking – op te schorten en in samenhang te bekijken met het eventueel verhogen van het aantal opleidingsplaatsen voor de studie tandheelkunde.
Volgens Feilzer wordt in beide zaken namelijk voorbijgaan aan het werkelijke probleem: de afnemende toegankelijkheid van de mondzorg. En dat terwijl goede mondgezondheid van groot belang is voor de algemene gezondheid van de mens.

Minder draagkrachtigen naar tandarts

Feilzer signaleert dat een groeiend aantal minder draagkrachtigen afziet van een tandartsbezoek omdat de kosten niet of nauwelijks in de basisverzekering zijn opgenomen. Als zij zelf niet gaan, blijken hun kinderen ook niet te gaan, hoewel mondzorg tot achttien jaar in de basisverzekering is opgenomen. Ook steeds meer ouderen bezoeken de tandarts niet, om financiële redenen of vanwege mindere mobiliteit.

Brede commissie voor allesomvattende oplossing

Hij pleit er bij de Eerste en Tweede Kamer voor een brede commissie te installeren, die zich buigt over het volledig spectrum van de problemen in de mondzorg. Dit in plaats van het starten van een experiment met taakherschikking. Deze commissie zou dan op korte termijn met een allesomvattende oplossing moeten komen voor een toegankelijke en goede mondzorg voor alle Nederlanders. “In het bijzonder voor de sociaal zwakkeren, de ouderen en de jeugd!”, aldus de ACTA-decaan.

Eerder nieuwsbericht met brief van Feilzer aan de Eerste en Tweede Kamer

Toespraak Feilzer voor vaste kamercommissie VWS

 

taakherschikking
tandartsentekort

Recent nieuws

Advertentie

Adhese Universal VivaPen; drievoudige efficiency

Adhese Universal VivaPen; drievoudige efficiency

Ivoclar Vivadent presenteert een nieuwe generatie van de Adhese Universal in stiftvorm met een modern en gebruikersvriendelijk design. Dankzij de nieuwe, efficiënte versie van de VivaPen zijn maximaal driemaal meer applicaties per ml-inhoud mogelijk in vergelijking met conventionele flesapplicaties.

Ontdek de nieuwe Adhese Universal VivaPen