facebook

Actie om Heerlense kinderen naar de tandarts te krijgen

Profile picture for user Karel Gosselink
Karel
Gosselink
3 minuten
Kind 2
Zorgverzekeraar CZ, de gemeente, lokale tandartsen en de KNMT slaan de handen ineen om meer kinderen op controle bij de tandarts te krijgen in Heerlen. Ouders van kinderen in deze stad die niet naar de tandarts zijn geweest, krijgen een brief van de zorgverzekeraar. Daarin roept de zorgverzekeraar ouders op hun kind alsnog de tandarts te laten bezoeken. Het gaat om een groep van 2.400 kinderen.

Zorgverzekeraar al langer in gesprek met gemeente en tandartsen

CZ is al langere tijd bezorgd over de groep kinderen in Heerlen die niet naar de tandarts gaat. Een jaar geleden ging de zorgverzekeraar over dit probleem in gesprek met de gemeente Heerlen en KNMT-leden in de regio. Het sturen van een brief aan de ouders bleek echter lange tijd op bezwaren te stuiten vanwege de privacywetgeving. 

Nog geen definitieve uitspraak van Autoriteit Persoonsgegevens over aanschrijven ouders

Toen de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) onlangs naar aanleiding van een pilot bij DSW aangaf dat het persoonlijk aanschrijven van de doelgroep wel was toegestaan, besloot CZ dat alsnog te gaan doen. De gemeente Heerlen, lokale tandartsen en de KNMT ondersteunen de actie. Overigens is een definitieve uitspraak van de AP over deze kwestie nog niet gedaan.

In Heerlen gaat een kwart van de kinderen niet naar de tandarts

Volgens mondzorginkoper Ivo Koenen van CZ is het tandartsbezoek van kinderen in Heerlen slechter dan gemiddeld. De zorgverzekeraar schat dat in de Limburgse stad een op de vier kinderen - en in sommige wijken zelfs een op de drie kinderen – niet naar de tandarts gaat, terwijl in Nederland gemiddeld een op de vijf kinderen niet naar de tandarts gaat.

Ook lijst met praktijken waar kinderen nog terecht kunnen

In de brief wordt benadrukt  dat een bezoek aan de tandarts voor kinderen tot en met zeventien jaar kosteloos is. Ook is een lijst bijgesloten van tandartspraktijken waar kinderen die nog  geen eigen tandarts hebben, terecht kunnen. De verzekeraar hanteert deze brief naast de al bestaande aanpak met onder andere  social media om de betreffende kinderen en hun ouders te bereiken.

Bevorderen tandartsbezoek kinderen opgenomen in coalitieakkoord gemeente

CZ vindt een goede mondgezondheid belangrijk en maakt zich er samen met de tandartsen in de regio en de gemeente Heerlen sterk voor om alle kinderen de mondzorg te geven die ze nodig hebben. De gemeente Heerlen heeft het bevorderen van tandartsbezoek van kinderen zelfs opgenomen in het coalitieakkoord van het stadsbestuur.

Actie kan ook in andere steden worden uitgevoerd

De zorgverzekeraar benadrukt dat het in Heerlen niet gaat om een pilot, die bij succes automatisch landelijk wordt uitgerold.  Het gaat hier om een bewuste actie omdat de situatie in Heerlen daarom vroeg. Volgens Koenen kan de actie ook in andere delen van het land of steden worden uitgevoerd, mist er voldoende samenwerking is met lokale tandartsen en er voldoende praktijken zijn die nog kinderen willen inschrijven.

De 'brievenactie' is onderdeel van een bredere campagne in de gemeente Heerlen om meer kinderen naar de tandarts te krijgen. Bekijk de reportage over het project van L1mburg Centraal:

jeugdigen
kinderen
zorgverzekeraars

Recent nieuws

Advertentie

Adhese Universal VivaPen; drievoudige efficiency

Adhese Universal VivaPen; drievoudige efficiency

Ivoclar Vivadent presenteert een nieuwe generatie van de Adhese Universal in stiftvorm met een modern en gebruikersvriendelijk design. Dankzij de nieuwe, efficiënte versie van de VivaPen zijn maximaal driemaal meer applicaties per ml-inhoud mogelijk in vergelijking met conventionele flesapplicaties.

Ontdek de nieuwe Adhese Universal VivaPen