facebook

Alle ouderen regelmatig op controle: hoe doe je dat?

Hans
Scholten
2 minuten
Bilthoven5 460
De  helft van de 75-plussers komt niet meer regelmatig op controle bij de tandarts, zo blijkt uit cijfers van het CBS. Wie zijn precies de ouderen die niet meer naar de tandarts gaan, waarom is dat en hoe krijg je ze als praktijk weer in beeld en kun je ze stimuleren terug op controle te komen? Die vragen stonden afgelopen najaar centraal bij vier tandartspraktijken die meededen aan de pilot Ouderen in beeld.

De vier praktijken selecteerden in hun administratie alle thuiswonende ouderen, haalden diegenen eruit die al lang niet meer op controle waren geweest en benaderden hen. De desbetreffende patiënten werd gevraagd waarom ze niet meer naar de praktijk kwamen en ze werden uitgenodigd voor een afspraak.

Redenen om niet meer te komen

Ouderen hebben verschillende redenen om niet meer te komen, zo bleek uit de steekproeven in de pilot. ‘Het heeft geen prioriteit’ of ‘Ik kom pas bij klachten’ zijn het meest gehoord, evenals het idee dat controle niet nodig is bij een prothese. Een aantal respondenten heeft mobiliteitsproblemen of ervaart de kosten als drempel. Echter, uit de pilot blijkt ook dat een aantal mensen juist oververzekerd is.

Aanbevelingen

Uit de pilot destilleren de deelnemende praktijken een aantal aanbevelingen. Met een geolied oproepbeleid komen ouderen langer regelmatig op controle. Patiënten blijken het erg prettig te vinden aan een controle te worden herinnerd. De pilotpraktijken geven de tip om vooral uitval te voorkomen; patiënten terug te praktijk in krijgen kost altijd meer inspanning. De zorg aan kwetsbare ouderen kost soms extra tijd. Het is dan goed te weten dat tandartsen hier het uurtarief U10 voor de begeleiding van moeilijk behandelbare patiënten kunnen aanvragen. Tot slot valt de praktijken in de pilot op dat er meer moet worden gedaan om ouderen van de noodzaak te doordringen om op controle te blijven komen. Door deelname aan de pilot hebben de praktijken een opgeschoond patiëntenbestand; een nuttig neveneffect.

Hulpmiddelen

Op basis van de pilot heeft de KNMT onder de noemer ‘Ouderen in beeld’ een aantal hulpmiddelen ontwikkeld die mondzorgpraktijken kunnen gebruiken om ouderen terug op controle te laten komen.

Bekijk de hulpmiddelen voor ‘Ouderen in beeld’

Houd de oudere mond gezond

De pilot ‘Ouderen in beeld’ is een van de acties die de KNMT, samen met andere zorgverleners binnen en buiten de mondzorg, onderneemt om de mondzorg voor kwetsbare ouderen te verbeteren.

ouderen

Advertentie

Adhese Universal VivaPen; drievoudige efficiency

Adhese Universal VivaPen; drievoudige efficiency

Ivoclar Vivadent presenteert een nieuwe generatie van de Adhese Universal in stiftvorm met een modern en gebruikersvriendelijk design. Dankzij de nieuwe, efficiënte versie van de VivaPen zijn maximaal driemaal meer applicaties per ml-inhoud mogelijk in vergelijking met conventionele flesapplicaties.

Ontdek de nieuwe Adhese Universal VivaPen