Bente: Dagboek van een tandarts - deel 3

02 april 2019

Bente van Leeuwen (28) werkt sinds vier jaar als tandarts. Ze houdt van fotograferen, cactussen en haar patiënten (meestal). 

Vrijdag

Stipt om half vijf wil ik bij de praktijk vertrekken zodat ik me thuis nog kan omkleden. Ik heb met Gijs afgesproken voor een vrijmibo, en ik hoop dat het zo gezellig wordt dat we daarna wat gaan eten. Schone lakens op bed leggen lijkt me nog niet nodig. Ik wil net de computer afsluiten als Emile zijn hoofd om de deur steekt. ‘Kun jij dat spoedje oppakken?’ Nee, nee, nee! Maar hij is al vertrokken. In de wachtkamer zit meneer W. die er volgens zijn dossier alles aan doet om zijn eigen tanden zo snel mogelijk kwijt te raken. Hij rookt, vindt de mondhygiëniste onzin en komt alleen naar de praktijk als hij pijn heeft. Met zijn hand tegen zijn wang vertelt hij dat er een stukje kies is afgebroken. Maar de kies blijkt zo ongeveer door midden gespleten en de behandeling duurt bijna een uur, ook omdat ik meneer steeds kalmerend moet toespreken. Als hij weg is, heb ik nog tien minuten voor mijn afspraak met Gijs en dus moet ik op date in mijn praktijkoutfit: grijze joggingbroek, wit T-shirt en afgetrapte gympen. Om er nog iets van te maken, doe ik mijn haar los en knalrode lippenstift op. Daarna fiets ik zo snel mogelijk naar het café waar Gijs al aan een tafeltje bij het raam zit. Hijgend trek ik mijn jas uit. ‘Ik dacht dat je zei dat je tandarts was,’ zegt hij. ‘Geen gymlerares.’ 
 
‘We hebben dezelfde kledingsmaak.’ We bestellen bier en hij vertelt over zijn baan als marketeer. Mooie bruine ogen heeft hij en een prachtige rij tanden. Na nog een drankje stappen we over op het thema relatie. Ik ben vrij snel uitgepraat over mijn ex, maar die van Gijs schuift zo ongeveer bij ons aan tafel. Als we bitterballen bestellen, zegt hij dat ze een veganiste is, en als ik vertel dat ik graag weer een tuin zou hebben, zegt hij dat ze aubergines kweekt. Verder houdt ze van Ibiza, doet ze elke ochtend een zonnegroet en is haar guilty pleasure tomatensap. Op een gegeven moment stelt Gijs voor om wat te gaan eten, maar ik zeg dat ik moe ben. Tegen Yogho Yogho kan ik nooit op.      


Dinsdag

In de wachtkamer heeft Emile een bordje opgehangen waarop staat dat zijn vrouw goed herstelt. ‘Echter is het niet wenselijk om dit elk consult ter sprake te brengen.’ ‘Wat een raar briefje,’ zeg ik tegen Marieke.
‘Elke patiënt vraagt naar haar gezondheid en hij wordt er gek van om daar vijftien gesprekjes per dag over te voeren.’
‘Maar wel fijn dat het zoveel beter met haar gaat.’
Ze schudt haar hoofd. ‘Het is nog helemaal niet duidelijk of de laatste chemo is aangeslagen.’  

Tekst: Maartje Fleur; Beeld: Joost Reijmers
Lees meer over: Bente

0 reacties op Bente: Dagboek van een tandarts - deel 3