facebook

Benvenuto: Welkom! De buitenlandse tandarts: wie is dat en wat beweegt hem?

Profile picture for user Evert Berkel
Evert
Berkel
3 minuten
Benvenuto
De liefde, het werkaanbod of de uitdaging: buitenlandse tandartsen hebben verschillende redenen om in Nederland aan de slag te gaan. De Italiaan Paolo Antonio Faggioni ging het om de uitdaging.

“Ik kom uit Italië, maar heb in Spanje gestudeerd. Mijn oom en tante zijn beiden tandarts en mijn oom had positieve ervaringen met de studie tandheelkunde in Madrid. Bovendien duurt de studie in Spanje geen zes jaar, zoals in Italië, maar slechts vijf. Ik deed de selectieprocedure zowel in Madrid als in Genua en werd in Madrid toegelaten. Ik vond het leuk, al had ik in het begin wat moeite met de Spaanse taal, ondanks dat ik een cursus had gevolgd. Gelukkig lijkt Spaans op Italiaans.

Ik houd van uitdagingen, daarom heb ik de keus gemaakt in Nederland te gaan werken. In Italië is er voor tandartsen genoeg werk. Maar het trekt me om ervaring op te doen met elke dag weer een nieuwe uitdaging. Anders loop je de kans dat je werk routine wordt. Voor sommigen kan dat een bescherming zijn, voor mij wordt dat saai.

Zo ben ik ook op uitwisseling geweest naar Brazilië en heb ik vijf maanden in Duitsland gestudeerd. Andere culturen zijn voor mij uitdagend, je moet een nieuwe cultuur leren begrijpen. Aan de Nederlandse kon ik makkelijk wennen: de mensen zijn tolerant en als buitenlander word je snel geaccepteerd.

Waar ik erg aan moest wennen, was het weer. Ik mis de Italiaanse warmte. En het eten! Mijn familie vindt dat ik gek ben, omdat ik altijd weg ben uit Italië. Maar ik wil groeien, door nieuwe talen te leren en andere landen te ontdekken. Via het bemiddelingsbureau Trabajar en Holanda kwam ik in januari 2017 in Nederland terecht. Ik kon gebruik maken van een Europese beurs om naar Nederland te komen.

De taal is een probleem waar veel buitenlandse tandartsen tegenaan lopen. Als tandarts moet je de keuze voor een bepaalde behandeling duidelijk aan de patiënt kunnen toelichten. Taal is de basis van communicatie. Mensen kunnen mij nu wel goed verstaan, al vinden sommigen dat ik een grappig accent heb.

Ik had weinig geluk met de eerste praktijk waar ik terecht kwam. Ik kreeg minder salaris dan de gemiddelde buitenlandse tandartsen die in Nederland werkt, zo bleek.  Ook werd mij beloofd dat ik zou worden begeleid in de praktijk waar ik ging werken. Maar dat was niet het geval.

Gelukkig heb ik nu twee praktijken gevonden in Hardenberg die mij helpen, een goed salaris geven en zeggen dat ik een prima tandarts ben. Een van die praktijken wordt gerund door een Duitse tandarts. Hij begrijpt de situatie waarin ik zit.

Ik wil voorlopig in Nederland blijven. Ik voel me hier thuis en heb een Groningse vriendin. Als ik ouder word, wil ik misschien terug naar Italië, vanwege het weer. De vele buitenlandse tandartsen die in Nederland werken hebben voor- en nadelen. Voor mij is het een voordeel, ik kan hier werken. Voor patiënten zou het misschien fijner zijn als ze gewoon een Nederlandse tandarts hebben.”

Tekst: Laura Jansen // Beeld: Rob ter Bekke

buitenlands gediplomeerden
buitenlandse tandartsen

Advertentie

Adhese Universal VivaPen; drievoudige efficiency

Adhese Universal VivaPen; drievoudige efficiency

Ivoclar Vivadent presenteert een nieuwe generatie van de Adhese Universal in stiftvorm met een modern en gebruikersvriendelijk design. Dankzij de nieuwe, efficiënte versie van de VivaPen zijn maximaal driemaal meer applicaties per ml-inhoud mogelijk in vergelijking met conventionele flesapplicaties.

Ontdek de nieuwe Adhese Universal VivaPen