facebook

Bezoek aan mondhygiënist is booming

Arjen
van
Driel
1 minuut
Behandeling patient 2
In 2018 bezochten meer mensen van 12 jaar of ouder de mondhygiënist ten opzichte van 2014. Het aantal bezoekers van de tandarts en orthodontist bleef ongeveer gelijk. Dit blijkt de Gezondheidsenquête van het CBS.

Afbeelding verwijderd.
Bron: CBS gezondheidsenquête, 2019

Verschillen tussen kinderen, jongeren en volwassenen in bezoek aan tandarts, orthodontist en mondhygiënist

  • De orthodontist ziet vooral jongeren van 8 tot 18 jaar.
  • Bij de mondhygiënist is de leeftijdsgroep van 40 tot 65 jaar het meest vertegenwoordigd.
  • Bij de tandartsen is de leeftijdsgroep van 4 tot 18 jaar het grootst. Daarvan zit de zorg in het basispakket (uitgezonderd orthodontie).

Van de groep jonge kinderen tot 4 jaar zouden meer kinderen bij de tandarts mogen komen. Kinderen van 4 tot 18 uit de laagste inkomensgroep gaan iets minder vaak naar de tandarts.

Afbeelding verwijderd.
Bron: CBS gezondheidsenquête, 2019

Goed of slecht nieuws voor preventie?

De CBS-cijfers geven aan hoeveel mensen de mondhygiënist afgelopen jaar bezochten. Een toename van het aantal patiënten kan wijzen op grotere aandacht voor preventie, dus het gezond houden van het gebit door reinigen, tandsteen verwijderen en uitleg over goed tandenpoetsen en stokeren. Dat is goed nieuws.

Tandarts en mondhygiënist werken meestal samen onder één dak

Uit cijfers van de KNMT blijkt dat het aantal tandartspraktijken waar een mondhygiënist werkt is toegenomen van 42% tot 52% tussen 2014 en 2018. Dat, gecombineerd met de cijfers van het CBS, duidt op intensievere samenwerking, iets dat de KNMT van harte toejuicht. In totaal verwijst ongeveer 9 op de 10 tandartsen voor preventieve- en tandvleesbehandelingen door naar een mondhygiënist.

Recent nieuws

Advertentie

Adhese Universal VivaPen; drievoudige efficiency

Adhese Universal VivaPen; drievoudige efficiency

Ivoclar Vivadent presenteert een nieuwe generatie van de Adhese Universal in stiftvorm met een modern en gebruikersvriendelijk design. Dankzij de nieuwe, efficiënte versie van de VivaPen zijn maximaal driemaal meer applicaties per ml-inhoud mogelijk in vergelijking met conventionele flesapplicaties.

Ontdek de nieuwe Adhese Universal VivaPen