Bezoekers Praktijk Anno Nu goed voorbereid 2018 in

09 december 2017
Joan van der Ven over de IGJ

De ruim 150 deelnemers van Praktijk Anno Nu gaan op zaterdag 9 december met een bak vol nieuwe kennis voor het nieuwe jaar én een goedgevulde goodiebag huiswaarts. Tijdens het congres in Utrecht zijn ze volledig bijgepraat over de hot items die het komende jaar in alle praktijken gaan spelen. Onder andere het beschermen van persoonsgegevens, nieuwe klachtenregeling en voorbereidingen op het inspectiebezoek kwamen aan bod. MedischOndernemen sprak enkele deskundigen en hun toehoorders.

Alles over de AVG

Wanneer rond negen uur de eerste bezoekers binnendruppelen en de natte sneeuw van zich af kloppen, nemen sprekers hun plaatsen in. Zo ook projectleider ICT in de Mondzorg Martin Rozeboom en Roxanne Kroes, jurist ICT & privacy bij de KNMT. Tijdens hun workshop in de plenaire zaal leren zij deelnemers wat de nieuwe wetgeving rondom de bescherming van persoonsgegevens betekent en hoe ze aan de regels kunnen voldoen.

“Per 25 mei 2018 is de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) van kracht. De Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp) geldt dan niet meer. Daar kun je maar beter op voorbereid zijn”, legt Martin Rozeboom uit. “Wie verwerkt de persoonsgegevens en wie is er verantwoordelijk voor de bescherming ervan? Dat is soms nog niet duidelijk,” aldus Rozeboom. “Wij proberen daar duidelijkheid in te geven.”

Inkijkje in de IGZ

“Als iemand namens de Inspectiedienst belt, geloof je dat dan meteen?” vraagt senior adviseur gezondheidsrecht bij de KNMT Joan van der Ven aan haar publiek. Ze spreekt over iets dat iedere zorgverlener de oren doet spitsen. Een bezoekje van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ; nu IGJ). Van der Ven kan dan ook rekenen op een volle zaal.

“Veel zorgverleners denken dat ze meteen na een inspectiebezoek met naam en toenaam in de krant staan. Ik wil ze graag meegeven dat dat erg meevalt.” Van der Ven vertelt dan ook hoe je je het beste voorbereidt op een inspectiebezoek en welke bevoegdheden een inspecteur eigenlijk heeft. “Welke speerpunten zijn van belang gedurende het jaar en hoe kun je de praktijkvoering er het best op inrichten. Ik geef een inkijkje hoe de Inspectie, door de bril van de patiënt, naar de zorg kijkt. Wellicht stel ik ze een beetje gerust.”

Wkkgz in de praktijk

Senior specialist gezondheidsrecht bij VvAA, Juridisch Advies en Rechtsbijstand Agatha Hielkema neemt samen met haar collega senior adviseur Kennismanagement en netwerken bij VvAA Erik van Dam de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg (Wkkgz) onder de loep. Ze maken zo aan het eind van het jaar de balans op en zetten de regels nog eens op een rij.

“Het is een veel omvattend onderwerp en aan het begin konden we nog niet precies zeggen hoe de nieuwe wet in praktijk zou uitpakken. Nu kunnen we dat beter”, aldus Hielkema. En dat het leeft, is wel duidelijk. Vanuit de zaal komen diverse vragen. “Met name het verschil tussen incidenten en calamiteiten blijkt soms lastig. Wij geven de mensen mee dat je meer ruimte hebt om zaken te regelen en op te lossen dan je misschien zou verwachten.”

“De opening met de pitches was erg leuk!”

Praktijkeigenaar van Claro Tandheelkunde in Warnsveld Ester Wansleeben heeft er zeker iets van opgestoken. “Ik was bij de presentatie over de Wkkgz, omdat ik graag wilde weten of er nog nieuwe ontwikkelingen waren.” Dat bleek wel het geval. “Ik wist niet dat je ieder incident moest registreren. Bij het woord ‘incident’ had ik iets veel groters in gedachten. Maar ook kleine bijzonderheden registreer je, naast dat je het met de patiënt bespreekt”, zegt Wansleeben. “Ik ga er zeker iets mee doen in mijn praktijk.”

Dat ze volgend jaar weer naar Praktijk Anno Nu komt, staat vast. “Zeker. Het is voor mij de eerste keer, maar ik heb er na één sessie al veel aan gehad. Met name de opening met de pitches was erg leuk!” 

De blauwe of de gele banaan?

Eindspreker Bas Hoogland stuurt met zijn presentatie over hospitality en ‘Service Excellence’ de bezoekers met de vraag “Wat zou je willen zijn, de blauwe of de gele banaan?” huiswaarts. “Want jullie willen toch de leukste praktijk met de leukste patiënten uit jouw dorp of stad zijn?”

Praktijk Anno Nu wordt georganiseerd door de KNMT, Medisch Ondernemen en VvAA. Congres 2017 gemist? Kom in 2018 op zaterdag 8 december! Meer informatie op www.praktijkannonu.nl

Total votes: 93

0 reacties op Bezoekers Praktijk Anno Nu goed voorbereid 2018 in