Bijna 5.500 datalekken gemeld in 2016

10 januari 2017
Waarschuwing

In 2016, het eerste jaar dat organisaties verplicht zijn datalekken te melden, zijn er bijna 5.500 meldingen binnengekomen bij de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). Een organisatie die een incident niet binnen 72 uur meldt, kan een boete krijgen tot 820.000 euro of tien procent van de jaaromzet.

Vanaf begin vorig jaar zijn organisaties verplicht om melding te maken van een datalek. Dat kan zijn als hackers toegang hebben gekregen tot data, maar ook een verloren usb-stick of openbare e-mail waarvan de e-mailadressen voor iedereen zichtbaar zijn. De AP is inmiddels met tientallen onderzoeken bezig naar aanleiding van deze datalekmeldingen. Tot nu toe heeft de instantie nog geen boetes uitgedeeld, overigens, maar alleen waarschuwingen. Gezien de gevoeligheid van patiëntgegevens krijgt de medische sector extra aandacht van de AP.

Om haar leden te helpen aan de wettelijke eisen rondom privacy heeft de KNMT een checklist gemaakt. Een van de belangrijke onderdelen daarin is het advies aan praktijken om bewerkersovereenkomsten af te sluiten met softwareleveranciers of ICT-bedrijven die bijvoorbeeld voor onderhoud toegang (moeten) hebben tot uw patiëntgegevens.

Ook raadt de KNMT tandartsen en tandartsspecialisten aan een abonnement te nemen op ZorgMail, waarmee ze online veilig met collega’s en andere zorgverleners kunnen communiceren. Dat kan tot en met eind februari 2017 nog met korting.

Lees meer over vernieuwde wetgeving rondom ICT en privacy en de gevolgen voor de  tandartspraktijk

Naar het Meldpunt datalekken van de Autoriteit Persoonsgegevens

Lees meer over:

0 reacties op Bijna 5.500 datalekken gemeld in 2016