Bitcoins: zou u ze aannemen?

19 februari 2018

Bitcoin, Litecoin, Ethereum, Ripple, Cardano, Gulden en Dentacoin. Er zijn inmiddels enkele innovatieve tandartspraktijken die cryptocurrencies als betaalmiddel accepteren. En wie weet volgen er meer.

Cryptocurrency zijn digitale munten. Bitcoin was in 2009 de eerste. Bedacht als een alternatief geldsysteem om banken overbodig te maken en de controle van overheid en banken op geld te verminderen. Digitale munten worden namelijk via internet rechtstreeks van zender naar ontvanger verstuurd. Veilig, snel en met heel weinig kosten. Voor Erik de Maijer, tandarts in Koedijk, was dat de reden om in 2017 de Gulden in zijn praktijk als betaalmiddel in te voeren. “Ik huurde een pinautomaat waar ik per maand vijftig euro voor betaalde, terwijl maar zelden iemand met een pinpas betaalde. Die pinautomaat heb ik afgeschaft. In plaats daarvan leek het me interessant om iets met cryptocurrency te doen. Op aanraden van mijn zoon die technische informatica studeert, ben ik me in digitaal geld en de onderliggende blockchain-technologie gaan verdiepen.” Hij koos voor de digitale Gulden als betaalmiddel. “Als iemand in Guldens betaalt, kan ik kiezen in welke munt ik dat bedrag op mijn rekening wil ontvangen; euro’s, Guldens…. Het kan ook deels in euro’s en deels in Guldens. Ik voer het te betalen bedrag in via de Nocks-app op mijn telefoon of tablet. Vervolgens wordt een QR-code gegenereerd. De patiënt scant met een app op zijn telefoon de QR-code. Binnen een paar seconden staat het geld dan op mijn rekening. Ik heb voor mijn zakelijke account voor betaling in euro’s gekozen. In het kasboek registreer ik dat als een directe contante betaling. Via Nocks kan ik per week of maand een uitdraai van de betalingen maken.”
Serieus geld
De Gulden is sinds 2014 op de markt en nog lang niet zo populair als de Bitcoin. En dus ook nog niet zo duur. De waarde ervan bedroeg half januari bijna 28 eurocent. De Maijer: “Het kan heel goed zijn dat de munt over een paar jaar veel meer waard is. Zo is het met de Bitcoin ook gegaan.” De Gulden kan inmiddels op zo’n 150 plekken in Nederland worden gebruikt als betalingsmiddel. “Wij zijn de eerste tandartsenpraktijk waar je met Guldens terecht kunt, daarnaast zijn er onder meer cafés, een online drogist en een autorijschool die Guldens accepteren.” De munt is nog in de pioniersfase, maar voor De Maijer is de handel in Guldens zeker geen spelletje. “Cryptocurrencies zijn serieus geld. Ik ben een early adopter, maar ik weet zeker dat over een paar jaar veel meer mensen de Gulden gebruiken.”
Koersschommelingen
Bij Dental Correct is het sinds vorig jaar mogelijk om met Bitcoins of andere cryptocurency te betalen. Tandarts Ger Buenen uit Uden presenteert Dental Correct, dat zich toelegt op onzichtbare beugels, graag als een innovatief bedrijf. Het betalen met digitaal geld vindt hij daar goed bij passen. “Het laat zien dat je vernieuwend bezig bent en voorop durft te lopen.” Volgens zijn marketing-adviseur William Pen heb je er een paar dingen voor nodig: “Een app die je toegang geeft tot Exchanges en wallets voor verschillende currencies, zodat mensen het bedrag makkelijk naar je kunnen overmaken. Verder gaat het vanzelf.” Toch is er wel een probleempje. De waarde van cryptocurrencies is a­ ankelijk van vraag en aanbod en dus continu in beweging. “Als je vooraf een prijs in een bepaalde currency afspreekt, loop je het risico dat de koers in de tussentijd stijgt of daalt. Meestal valt dat risico mee, maar in de afgelopen weken waren de schommelingen enorm. Bij betalingen in euro’s loop je dat risico niet.” Buenen hoopt dat de cryptomunten vaker als betaalmiddel worden gebruikt en niet alleen als middel om mee te speculeren. “Zolang mensen verwachten dat de bitcoin in waarde stijgt, houden ze de munt liever vast in plaats van uit te geven. Dat is jammer, want voor dat doel zijn de cryptomunten niet uitgevonden. Ze zouden een alternatief moeten zijn voor het betalen met euro’s en dollars. Als er vaker mee wordt betaald, komt er ook meer stabiliteit in de koers.”
Blockchaintechnologie
Niemand weet hoe de koersen van cryptomunten zich gaan ontwikkelen. Pen: “Het is zeker dat een heel aantal weer zal verdwijnen. Maar de blockchaintechnologie die erachter zit, zal zeker blijven. Blockchains kunnen worden ingezet voor alle transacties die vertrouwelijke gegevens bevatten: koopaktes, foto’s en persoonlijke medische gegevens bijvoorbeeld. Dankzij de blockchaintechnologie kun je als eigenaar zelf beslissen wie je toestemming geeft om de data in te zien of te gebruiken. Daar heb je dan geen notaris, centrale systeembeheerder of social media-platform meer voor nodig.”
Dentacoin
Een van de nieuwe ontwikkelingen is de opkomst van cryptocurrencies met een geoormerkte bestemming. De tandartsbranche is er zelf een voorbeeld van. In 2017 werd de cryptomunt Dentacoin gelanceerd, met een haast idealistisch doel, vertelt medeoprichter Philipp Grenzebach in een interview met Bitcoin Magazine: “Dentacoin wil de tandartszorg verbeteren en deze betaalbaarder maken voor een grotere groep mensen.” De gedachte is dat patiënten een vast bedrag per jaar in Dentacoins betalen voor tandheelkundige zorg. Die zorg is met name gericht op preventie. Door tijdige controles kunnen duurdere behandelin gen vaak worden voorkomen. De patient kan zelf coins verdienen door mee te werken aan onderzoeken en recensies op het Dentacoin Platform en daarmee een behandeling of producten betalen. Dat is winst voor de patiënt. Voor tandartsen is de winst dat zij verzekerd zijn van een regelmatiger inkomen. Dentacoin richt zich op tandartsklinieken wereldwijd. In december 2017 waren er volgens Dentacoin 700 tandartspraktijken en 5.000 geregistreerde gebruikers bij het platform aangesloten. Het doel is uiteindelijk een marktaandeel van 10 procent: 600 miljoen gebruikers en 200.000 tandartsen wereldwijd. Of de Dentacoin in Nederland aanslaat, moet de tijd leren.
Maximum tarief
In Nederland zijn de behandeltarieven vastgesteld in euro’s. Nergens is aangegeven hoe je moet omgaan met betalingen in andere munteenheden. Volgens Albert-Jan Rijnsburger van de KNMT moet je de tarieven in euro’s, zoals die zijn vastgesteld door de NZa, als uitgangspunt nemen. Om te voorkomen dat door koersfl uctuaties er omgerekend in euro’s een bedrag in rekening wordt gebracht dat hoger is dan het geldende maximumtarief, zal er bij betaling in andere munteenheden zoals de Bitcoin of Gulden, een marge naar beneden moeten worden ingebouwd. Om die reden adviseert Rijnsburger tandartsen om alleen betalingen in euro’s te accepteren en het valutarisico bij de betaler te laten.

Tekst: Corien Lambregtse, Beeld: Sanne Swart / Curve

0 reacties op Bitcoins: zou u ze aannemen?