facebook

Boete op aannemen gunsten medische hulpmiddelen

Hans Scholten
1 minuut
Cadeau
Zorgverleners die gunsten aannemen van fabrikanten en leveranciers van medische hulpmiddelen riskeren een boete. Met ingang van 1 januari 2018 is het aannemen van gunsten door zorgverleners verboden.

Dit is het gevolg van een wijziging van de regels voor gunstbetoon in de Wet op de medische hulpmiddelen. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) handhaaft de nieuwe wettelijke bepalingen en kan bij overtreding een boete opleggen.

Gunstbetoon is het aanbieden óf accepteren van geld, diensten of goederen met de bedoeling de verkoop van een medisch hulpmiddel te bevorderen. De bepaling is wederkerig. Het verbod ziet zowel op het aanbieden als op het aanvaarden van gunstbetoon. Met andere woorden: wat een verstrekker niet mag aanbieden of geven, mag een ontvanger niet vragen of aannemen.

Dienstverleningsrelaties tussen leveranciers en zorgprofessionals blijven wel mogelijk. Het blijft toegestaan om als zorgprofessional te spreken op een bijeenkomst van een leverancier of deel te nemen in een adviesraad, mits aan de regels hiervoor wordt voldaan.

Meer weten? 

Gunstbetoon in de mondzorg: hoe zit dat?

Lees de antwoorden van de inspectie op de meest gestelde vragen over gunstbetoon bij medische hulpmiddelen.