facebook

Bruno Loos: Rol tandarts bij vroegsignalering diabetes

Profile picture for user Karel Gosselink
Karel
Gosselink
2 minuten
Mondspiegel
De tandarts kan een rol spelen bij de vroegsignalering van diabetes, aldus Bruno Loos, ACTA-hoogleraar parodontologie, op 10 april op het Nationaal Congres Volksgezondheid 2018 in de Jaarbeurs Utrecht. Op verzoek van de KNMT sprak hij daar zorgverleners en beleidsmedewerkers in de zorg toe.

In zijn bijdrage ging Loos in op de relatie tussen parodontitis en diabetes en hart- en vaatziekten. Volgens hem is er een duidelijk verband tussen parodontitis en diabetes. Dit betekent dat een tandarts kan helpen bij het vroeg signaleren van diabetes bij iemand met parodontitis. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat dertien procent van de patiënten met ernstige parodontitis niet wist dat ze diabetes hadden. Loos pleit er dan ook voor dat een tandarts – die zijn patiënten zo'n twee keer per jaar ziet – een actieve rol kan spelen bij vroegsignalering en preventie. De mond als spiegel voor de algehele gezondheid, aldus de ACTA-hoogleraar.

Ook blijkt uit onderzoek van ACTA dat de aanwezigheid van parodontitis het risico op hart- en vaatziekten met vijftig procent verhoogt. En dat het behandelen van parodontitis een positief effect heeft op de conditie van het vaatstelsel, aldus de ACTA-hoogleraar.

De KNMT wil met de congresbijdrage van Loos vroegsignalering door de tandars en de samenwerking tussen tandartsen en andere zorgverleners op de kaart zetten.

De zaal reageerde positief op de boodschap van Loos. Tandartsen moeten dit gewoon gaan doen in het belang van de patiënt, reageerde een van de aanwezigen.

Hieronder licht Loos zijn bijdrage en aanwezigheid op het congres toe.

 

 

Recent nieuws

Coronavirus
79 minuten

Advertentie

Adhese Universal VivaPen; drievoudige efficiency

Adhese Universal VivaPen; drievoudige efficiency

Ivoclar Vivadent presenteert een nieuwe generatie van de Adhese Universal in stiftvorm met een modern en gebruikersvriendelijk design. Dankzij de nieuwe, efficiënte versie van de VivaPen zijn maximaal driemaal meer applicaties per ml-inhoud mogelijk in vergelijking met conventionele flesapplicaties.

Ontdek de nieuwe Adhese Universal VivaPen