De 5 best bekeken video’s

07 december 2017

Aan alle sprekers die in de rubriek Spreker van de Maand de revue passeerden, zat altijd een gefilmd minicollege gekoppeld. Daarin gaven deze sprekers concrete tips waarmee de tandarts meteen aan de slag kan. De afgelopen jaren kwam een keur van onderwerpen aan de orde, variërend van het behandelen van personen met autisme tot en met de inrichting van de tandartspraktijk. Alle video’s zijn verzameld op het YouTubekanaal van de KNMT, waarop iedereen zich via youtube.com kan abonneren. De 5 best meest bekeken minicolleges op een rij gezet.

 1. Stoppen met roken (4.526 maal bekeken)
  In dit minicollege uit mei 2014 lieten de longartsen Pauline Dekker en Wanda de Kanter – die landelijk bekend zijn vanwege hun inzet tegen roken - zien hoe je als tandarts patiënten kunt motiveren om te stoppen met roken. De methode die ze daarbij hanteren is motivational interviewing. In de video wordt stap voor stap uitgebeeld hoe je dit in de praktijk doet.

 2. Patiënten met een droge mond (1.131 keer bekeken)
  Casper Bots, die onder meer als tandarts voor het Nederlands Speekselcentrum werkt, gaf in februari 2014 uitleg over een droge mond: hoe herken je die, wat zijn de oorzaken ervan en hoe je een droge mond behandelt. Volgens Bots is medicatiegebruik de hoofdoorzaak van het hebben van een droge mond.

 3. Het behandelen van ernstige gebitsslijtage (919 keer bekeken)
  Hanneke Huijs, die werkt op de afdeling tandheelkunde van het Radboudumc in Nijmegen, gaf in juni 2016 tips aan tandartsen die patiënten met ernstige gebitsslijtage willen behandelen. Ze adviseerde hen onder meer om zo minimaal invasief als mogelijk te werken bij het aanpakken van slijtage.

 4. Allergie voor tandheelkundige materialen (828 keer bekeken)
  Joris Muris doet aan ACTA onderzoek naar allergie voor tandheelkundige materialen. Ook is hij daar verantwoordelijk voor het allergiespreekuur. In dit minicollege uit maart 2015 geeft hij een aantal tips over hoe een allergie te herkennen. Daartoe behoort in ieder geval een inspectie van de weke delen in de mond.

 5. Autismevriendelijke tandheelkunde (820 keer bekeken)
  Als tandarts gehandicaptenzorg behandelt Sonja Kalf geregeld patiënten met autisme of met een aan autisme verwante stoornis. Zij legde in mei 2015 op video uit wat onder autisme moet worden verstaan en wat de kenmerken ervan zijn. Een belangrijke tip van haar is om als tandarts tijdens de behandeling goed te visualiseren wat je zegt en doet. Dat geeft de patiënt de nodige houvast.

0 reacties op De 5 best bekeken video’s