facebook

De drie leden van de Raad van Toezicht: wie is Jos de Beer?

Profile picture for user Evert Berkel
Evert
Berkel
3 minuten
Jos de beer
Sinds juni 2017 heeft de KNMT een Raad van Toezicht, bestaande uit drie leden. Wat doen deze toezichthouders, hoe hebben ze hun eerste jaar bij de KNMT ervaren en bovenal: wie zijn ze? Maak kennis met Jos de Beer.

Waar kennen we u van?

“Tandartsen zouden mij kunnen kennen van de commissie Terugdringing administratieve lasten zorgsector waarvan ik voorzitter was. Eigenlijk ben ik per toeval in de zorg verzeild geraakt toen ik bij het ministerie van Volksgezondheid begon. Daaruit is mijn verdere carrière voortgekomen. Momenteel ben ik directeur bij de NVZD, de beroepsvereniging van bestuurders in de zorg. In de kern lijkt dat dus wel wat op de KNMT. Daarnaast heb ik nog wat andere toezichtfuncties en zit ik in verschillende commissies. Daarnaast heb ik toezichtfuncties.”

Hoe bent u in de Raad van Toezicht terechtgekomen?

“Vanuit de KNMT werd ik gepolst of ik belangstelling had. Mijn eerste gedachte was: een Raad van Toezicht binnen een vereniging, is dat niet een rare constructie? Het is namelijk niet echt gebruikelijk. Daar is over gesproken en ik besloot dat ik het uitdagend en interessant genoeg vond om ja te zeggen.”

Wat doet de Raad van Toezicht?

“De belangrijkste taak is om KNMT-leden, die niet dagelijks met de vereniging bezig zijn, comfort te geven. Ze moeten de wetenschap hebben dat de vereniging in meerdere opzichten goed wordt bestuurd: de financiën moeten op orde zijn en de belangen vertegenwoordigd. Dat doen we door toezicht te houden op het reilen en zeilen van het bestuur. We stellen vragen als: is dat wel verstandig? Moet je er niet nog eens over nadenken? Is er gedacht aan een alternatief? We proberen het KNMT-bestuur scherp te houden, al zijn ze mans genoeg, laat dat gezegd zijn. Al met al groeit het respect over en weer en vinden we steeds meer onze plek.”

Wat is u in dit eerste jaar opgevallen?

“De mensen die wij spreken hebben een enorme betrokkenheid bij de mondzorg. De belangen zijn groot en er zijn goede contacten met het ministerie en de politiek. Er liggen best grote uitdagingen, noem taakherschikking.”

Wat wilde u worden toen u klein was?

“Dat is grappig, ik heb een periode gehad op de basis- en middelbare school dat ik tandarts wilde worden. Ik weet niet waar dat idee vandaan kwam. Op een gegeven moment ging het ook weer over, maar dat precieze werk leek mij erg mooi en interessant. Het was niet meer dan een opvlieger, want uiteindelijk ben ik economie gaan studeren. Iets heel anders dus.”

Hoe staat het met uw eigen gebit?

“Er zijn wel eens wat kiezen getrokken en onlangs werd ik door mijn tandarts naar de parodontoloog verwezen. Dat heeft me wel bewust gemaakt: sindsdien doe ik nog beter m’n best om mijn gebit op orde te houden. Morgen ga ik naar de mondhygiënist, ik hoop dat ze tevreden is over mijn inspanningen.”

Wat doet u graag in uw vrije tijd?

“Ik golf graag. Daarnaast doe ik dingen voor de Voedselbank in mijn woonplaats Amersfoort, zit ik bij de Lions Club en lees ik graag. Ik heb een gezin en ben opa van maar liefst vijf kleinkinderen, voor wie ik graag tijd vrij maak. Verder vind ik gitaar spelen erg ontspannend. Dat deed ik in mijn studententijd veel, daarna heb ik het een tijd laten liggen. Met de komst van mijn kleinkinderen heb ik het weer opgepakt, in de hoop dat het hen aanspoort ook iets met muziek te doen.”

‘Wat zou u doen als u geen zorgbestuurder was?’

“Dan zou ik tandarts zijn!”

Curriculum vitae Jos de Beer (68)

  • Woonplaats: Amersfoort
  • Opleiding: economie aan Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR)
  • Werk: directeur bij NVZD, toezichthouder bij de KNMT en andere organisaties in de zorg
  • Hobby’s: golf, gitaar spelen, lezen, tijd doorbrengen met kleinkinderen en familie

Tekst: Laura Jansen // Beeld: Menno Wittebrood

 

Raad van Toezicht

Recent nieuws

Advertentie

Adhese Universal VivaPen; drievoudige efficiency

Adhese Universal VivaPen; drievoudige efficiency

Ivoclar Vivadent presenteert een nieuwe generatie van de Adhese Universal in stiftvorm met een modern en gebruikersvriendelijk design. Dankzij de nieuwe, efficiënte versie van de VivaPen zijn maximaal driemaal meer applicaties per ml-inhoud mogelijk in vergelijking met conventionele flesapplicaties.

Ontdek de nieuwe Adhese Universal VivaPen