facebook

De drie leden van de Raad van Toezicht: wie is Willem van Baren?

Profile picture for user Evert Berkel
Evert
Berkel
3 minuten
Van baren
Sinds juni 2017 heeft de KNMT een Raad van Toezicht, bestaande uit drie leden. Wat doen deze toezichthouders, hoe hebben ze hun eerste jaar bij de KNMT ervaren en bovenal: wie zijn ze? Maak kennis met Willem van Baren.

Wat is uw achtergrond?

“Ik heb het grootste deel van mijn carrière als advocaat gewerkt, maar ben als tandarts begonnen. Ik studeerde tandheelkunde in Amsterdam en ben daarna aan de slag gegaan Monnickendam en Amsterdam. Ook werkte ik nog een tijdje als bedrijfstandarts bij Heineken. Intussen studeerde ik rechten, gevolgd door een jaar health policy and management aan het Amerikaanse Harvard. Ik vond de tandheelkunde een fijn vak, maar had het gevoel dat ik er toch niet helemaal mijn ei in kwijt kon. In 1988 hakte ik de knoop door. Ik hing de boor aan de wilgen en werd advocaat. Een keuze waar ik nooit spijt van heb gehad.”

Hoe bent u in de Raad van Toezicht terecht gekomen?

“Ik werd gevraagd. Marion en Jos waren er al en ik was degene die het trio moest complementeren. De KNMT kende ik al, omdat ik er als tandarts lid van was. Nu zit ik de levensfase waarin ik een stapje terug doe. Ik werk nog wel, maar in de functie van arbiter. Daardoor heb ik ook tijd voor de Raad van Toezicht. Ik vind het leuk om te zien hoe ik vanuit mijn ervaring die ik de afgelopen jaren heb opgedaan een steentje kan bijdragen aan het vormgeven van de KNMT. Of mijn verleden als tandarts daarin relevant is weet ik niet. Ik zie het meer als soort prettige bijkomstigheid.”

Wat is precies de functie van de Raad van Toezicht?

“Met een kritisch oor luisteren naar wat bestuur en ledenraad willen, de ideeën erachter en vragen stellen. Ik denk dat je als toezichthouder moet oppassen om niet zelf op de stoel van bestuurder te gaan zitten. Je moet enige afstand houden en niet in de dagelijkse besognes duiken. Ik zit de auditcommissie voor die op de cijfers let, die gaat in november draaien. Verder hebben we met enige regelmaat overleg met het bestuur en zijn we aanwezig bij de ledenraadsvergaderingen, om een vinger aan de pols te houden wat er binnen de organisatie leeft. Er zijn wel eens discussies, ja. Als die er niet waren, zou het de perfecte wereld zijn. De communicatie gaat op een open manier over en weer.”

Is uw beeld van de mondzorg veranderd sinds u terug bent in het wereldje?

“Ik moet eerlijk zeggen dat ik het de afgelopen jaren niet echt heb gevolgd. Ik had niet gedacht dat ik zou terugkomen in de vorm van toezichthouder, maar vind het interessant om te zien hoe die wereld in elkaar zit en voor welke dilemma’s de KNMT staat. Je ziet met name een heel ander landschap met de opkomst van ketens. Toen ik afstudeerde begonnen net de eerste groepspraktijken, maar het merendeel van de tandartsen was eenpitter. Daarmee is er een hele andere dynamiek in het vak gekomen.”

Wat zijn uw hobby’s?

“Ik lees graag: literatuur, geschiedenis en soms een biografie. Daarnaast boer ik een beetje: mijn vrouw en ik hebben een olijfboomgaard in Italië die ik probeer te bestieren. Van de oogst maken we olijfolie. Verder heb ik drie kinderen, van wie de oudste in New York woont en in de creatieve hoek werkt, de middelste is advocaat in Amsterdam en de jongste studeert in Delft.”

Hoe is het om weer actief te zijn in de tandheelkunde?

“Het is grappig om weer terug te zijn. Ik vind het interessant om te zien hoe het vak zich heeft ontwikkeld en veranderd is in de periode dat ik buiten beeld ben geweest. Je ziet bepaalde paralellen met de advocatuur. Dat is ook een organisatie geworden waar je aan de ene kant ziet dat mensen in hun eentje het vak uitoefenen en aan de andere kant de grote Zuidas-kantoren die bijna machines zijn. De KNMT moet zowel relevant zijn voor eenpitters als voor grote ketens die heel andere belangen hebben. Het is interessant om te zien hoe dat soort problematiek naar voren komt.”

Curriculum vitae Willem van Baren (62)

  • Woonplaats: Amsterdam
  • Opleiding: tandheelkunde aan de VU en rechten aan de UvA
  • Werk: internationaal arbiter
  • Hobby’s: olijfolie maken in Italië, lezen

Tekst: Laura Jansen // Beeld: Menno Wittebrood

Raad van Toezicht

Recent nieuws

Coronavirus
79 minuten

Advertentie

Adhese Universal VivaPen; drievoudige efficiency

Adhese Universal VivaPen; drievoudige efficiency

Ivoclar Vivadent presenteert een nieuwe generatie van de Adhese Universal in stiftvorm met een modern en gebruikersvriendelijk design. Dankzij de nieuwe, efficiënte versie van de VivaPen zijn maximaal driemaal meer applicaties per ml-inhoud mogelijk in vergelijking met conventionele flesapplicaties.

Ontdek de nieuwe Adhese Universal VivaPen