facebook

‘De gebitssituatie onder ouderen’ wint NT-GSK Bachelorscriptie Award 2019

Profile picture for user Mariska de Beijer
Mariska
de
Beijer
2 minuten
Nt gsk bachelor award winnaars 2019
Leonie Pereboom heeft met haar scriptie ‘De gebitssituatie onder ouderen’ de NT-GSK Bachelorscriptie Award gewonnen. De student van het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam (ACTA) ontving haar award en een prijs van € 1.000 tijdens het jaarlijkse KNMT Studentencongres.

Onderzoek naar prevalentie van uitneembare tandprotheses

Met haar onderzoek wilde Leonie Pereboom een inschatting maken van de vraag naar mondzorg door ouderen in 2040. Ze analyseerde hoeveel ouderen er nu zijn met een kunstgebit en bepaalde een prognose voor het jaar 2040. Pereboom berekende dat er steeds minder ouderen zullen zijn met een volledige gebitsprothese en dat er meer ouderen zullen zijn met plaatjes en frames. Dit betekent dat er meer ouderen zullen zijn die deels hun eigen tanden behouden en dat zal leiden tot een hogere vraag naar mondzorg in 2040.

Bekijk het interview met Leonie Pereboom


Lees ook: interview met Leonie Pereboom "Onderzoek doen bevalt me wel'

Tweede, derde en Publieksprijs

De tweede prijs van € 500 ging naar de scriptie 'Hoe kun je op CBCT-beelden geplande implantaatposities nauwkeuriger overbrengen naar de patiënt’ van Sanne Korsten en Guido Kielenstijn (Radboud Universiteit Nijmegen). Silvia Yuniawati en Mariam Tsagikian van ACTA wonnen met hun scriptie ‘Het effect van propolis op gingivitis en parodontitis’ de derde prijs van € 250. Zij wonnen ook de Publieksprijs, waarvoor in totaal 895 stemmen zijn uitgebracht.

5 genomineerden in de race voor de Award

In totaal dongen 5 genomineerden mee naar de felbegeerde NT-GSK Bachelorscriptie Award. Naast de prijswinnaars deden Fadi Mosa, Max Marselis en Rezi Foumani (UMC Groningen) met hun scriptie ‘Effect van sigarettenrook op de groei van orale bacteriën’ mee. Net als Rick de Vos en Thymen Naaktgeboren (Nijmegen) met hun scriptie ‘Effect van warmtebehandelingen op de sterkte van composiet’.

13e editie NT-GSK Bachelorscriptie Award

De NT-GSK Bachelorscriptie Award werd dit jaar voor de dertiende keer georganiseerd. Het is een initiatief van het Nederlands Tandartsenblad en GSK. 

KNMT-GSK Bachelorscriptie Award

Advertentie

Adhese Universal VivaPen; drievoudige efficiency

Adhese Universal VivaPen; drievoudige efficiency

Ivoclar Vivadent presenteert een nieuwe generatie van de Adhese Universal in stiftvorm met een modern en gebruikersvriendelijk design. Dankzij de nieuwe, efficiënte versie van de VivaPen zijn maximaal driemaal meer applicaties per ml-inhoud mogelijk in vergelijking met conventionele flesapplicaties.

Ontdek de nieuwe Adhese Universal VivaPen