Dental Clinics gaat samen met Zwitserse en Duitse tandartsketens

21 februari 2018

Tandartsketen Dental Clinics gaat samen met soortgelijke ketens in Zwitserland en Duitsland. Dental Clinics heeft nu 88 vestigingen en een half miljoen patiënten. Het initiatief voor de overname kwam van de Scandinavische investeerder Nordic Capital die de oude eigenaren van de tandartsketens heeft uitgekocht.

Dental Clinics bestaat sinds 2007 en opende de eerste groepspraktijken in Maastricht en Weesp. Inmiddels is de organisatie landelijk werkzaam. Samen met TopOrtho telt de groep 88 locaties in Nederland. De groei in de afgelopen jaren is mede te danken aan overnames. Zo gaf Ivory & Ivory, bestaande uit achttien vestigingen, zijn zelfstandigheid prijs door op te gaan in Dental Clinics.

Tegelijk met de overname van de Nederlandse groep neemt Nordic Capital het Zwitserse Adent Cliniques Dentaires Groupe over, goed voor 22 grote klinieken in het Frans en Duits sprekende deel van Zwitserland. Zowel Dental Clinics als Adent was tot nu toe in handen van investeerder Oaktree Capital Management.

De Nederlandse en Zwitserse keten worden nu samengevoegd met acquisities die de Scandinavische durfinvesteerder in Duitsland heeft gedaan. Het gaat daarbij om Dental Partner Holding, bestaande uit een landelijk netwerk van 35 tandtechnische laboratoria, en Zahnstation — een keten met zes vestigingen in de regio Keulen.

Nordic Capital is een sterk op de gezondheidszorg gerichte investeerder die in 2013 nog €3,5 miljard ophaalde voor een nieuw fonds. Het kapitaal is hoofdzakelijk afkomstig van institutionele beleggers, waaronder pensioenfondsen.

In Nederland kreeg de fusievorming in de mondzorg vorig jaar verder gestalte met de overname van Samenwerkende Tandartsen door Dentconnect. Daarmee werd toen de grootste landelijke tandartsenpraktijk tot stand gebracht met 127 vestigingen. Dentconnect, met het hoofdkantoor in Oosterhout, was ook over de grens al actief en had in 2016 verschillende praktijken verworven in Duitsland. Ook in andere Europese landen is de organisatie vertegenwoordigd met mondzorg.

Curaeos, de holding boven Dentconnect, is sinds oktober vorig jaar in handen van de Zweedse investeringsmaatschappij EQT. Voordien berustten de aandelen bij het Amsterdamse private-equityhuis Bencis.

Total votes: 61
Lees meer over: ketens