Dik 1000 mondzorgverleners bij IQual en Preventietour

22 april 2016
Edwin van Calker bij IQual

Ruim 600 tandartsen en meer dan 400 assistenten bezochten de afgelopen weken een van de regionale IQual-bijeenkomsten en de Preventietour. Dit keer stonden de bijeenkomsten in het teken van patiëntveiligheid.

Bobsleeër Edwin van Calker gaf een lezing over zijn olympische droom. De link tussen bobsleeën en tandheelkunde? Die bleek niet voor alle deelnemers meteen duidelijk. Van Calker vertelde dat het in topsport heel gebruikelijk om elkaar feedback te geven. En om samen te kijken waar het misgaat en hoe het nog beter (en hoger en sneller) kan. Een dergelijke cultuur zou ook in de tandartspraktijk kunnen leiden tot betere zorgverlening. En met de verplichtingen vanuit de wkkgz tot het hebben van een systeem van incidenten melden wordt deze cultuur in de praktijk steeds belangrijker. Iedereen in de praktijk moet zich zeker en veilig voelen om elkaar aan te spreken op het handelen in het belang van de patiënten.

Bekijk de presentaties van de IQual-thema-avond - over teamveiligheid en infectiepreventie (inlog nodig; alleen voor leden)

De IQual-deelnemers gaan binnenkort in de eigen groepen aan de slag met het bij de themabijeenkomst behorende digitale studiepakket. In dit studiepakket zitten voorbeeldprotocollen voor infectiepreventie en een aanpak voor het melden van incidenten.  Het pakket is binnenkort beschikbaar.

IQual is bedoeld voor KNMT-leden die samen met collega’s nieuwe kennis willen opdoen of hun vaardigheden willen aanscherpen. Ze kunnen zich aansluiten bij een groot aantal IQual-groepen verspreid door heel Nederland. Via IQual biedt de KNMT per jaar twee keer een programma aan over een actueel onderwerp. Deze programma’s bestaan in de regel uit regionale themabijeenkomsten en een digitaal studiepakket.

Meer weten over IQual?

 

 

 

Lees meer over: IQual