facebook

Duizend dagen: het goede gevoel van Ed Looman

Profile picture for user Evert Berkel
Evert
Berkel
3 minuten
Lomans
Na ruim vijfendertig jaar als tandarts te hebben gewerkt, is Ed Looman sinds ruim duizend dagen gepensioneerd. Hij kijkt met een goed gevoel terug op zijn loopbaan in de tandheelkunde.

Altijd al tandarts willen worden?

“Dat niet, maar ik wilde wel altijd iets doen waarbij ik met mijn handen kon werken, met mensen én waarbij ik m’n hoofd kon gebruiken. Dat leek mij een goede combinatie en dat vond ik in het vak van tandarts.”

Hoe hebt u uw studietijd ervaren?

“Als heel erg prettig. Ik ben op mijn twintigste vanuit Den Haag naar Groningen gegaan. Daar studeerden al wat kennissen en ik vond het een leuke stad. Ik ben geen lid geweest van een studentenvereniging, dat lidmaatschap was in die tijd minder gebruikelijk. Het eerste jaar heb ik gedoubleerd, dus in totaal heb ik er zeven jaar over gedaan. In die tijd werd ook ons eerste kind geboren. Al met al was het best aanpoten.”

En na de studie?

“Ik kon direct, via de KNMT, een kleine praktijk in Zeist overnemen. Tegenwoordig doen net-afgestudeerde tandartsen vaak eerst ervaring op als zzp’er of in loondienst, maar we spreken over een hele andere tijd, eind jaren zeventig. Ik had tijdens mijn studie al een installatie gekocht, dat was toen heel gebruikelijk. Eerst huurde ik een praktijkruimte, maar later heb ik de praktijk naar huis gehaald. Na een paar jaar ben ik samen met een collega-tandarts een buitenpraktijk erbij begonnen in het Gelderse dorp Ederveen, tussen onze woonplaatsen in. Ik werkte parttime aan huis en parttime daar. Toen ik een verkeersomgeluk kreeg waarvan ik lang moest herstellen, ben ik in Ederveen gestopt. Twee praktijken waren me toen te veel.”

Wat vond u leuk aan uw werk?

“Het contact met de patiënten. Na een aantal jaar had ik niet alleen meer de ouders in de praktijk, maar op een gegeven moment ook hun kinderen en soms zelfs kleinkinderen. Erg leuk. De combinatie hoofd-handen sprak me ook aan en het feit dat je altijd resultaatgericht werkt: als iemand met pijn binnenkomt, help je hem daar vanaf.”

Wanneer gestopt?

“Ik heb mijn praktijk in 2013 verkocht. Het idee was dat ik er zelf nog twee jaar zou blijven werken en hem langzaam zou overdragen. Dat heb ik niet helemaal kunnen volmaken, want op een gegeven kreeg ik gehoorproblemen waardoor ik me minder goed kon concentreren. Maar ik heb het als een goede manier ervaren om met mijn praktijk te stoppen.

Volgt u de mondzorg?

“Een beetje, door het NT te lezen en de nieuwsbrieven van de KNMT. En af en toe heb ik voor de gezelligheid nog contact met collega’s. Ik maak me wel zorgen over de opleidingscapaciteit en het feit dat er een tandartsentekort aankomt. De zoon van een kennis studeert nu tandheelkunde in Letland, omdat het hier niet lukte. Ik snap niet dat dat nodig is.”

Blij geweest met uw werk?

“Absoluut. Het is werk dat echt bij me gepast heeft, een heel leuk vak. Ik zou het zo weer kiezen. Of ik het mis? Eigenlijk niet, ik heb het lang genoeg gedaan. En ik verveel me niet: ik zit bij wat clubjes en ga graag naar Texel.”

Curriculum vitae Ed Looman (1951)

  • Werk: Gepensioneerd tandarts
  • Overig: studie rechten

Tekst: Laura Jansen // beeld: Rob ter Bekke

pensioenen
pensioenplanning

Recent nieuws

Advertentie

Adhese Universal VivaPen; drievoudige efficiency

Adhese Universal VivaPen; drievoudige efficiency

Ivoclar Vivadent presenteert een nieuwe generatie van de Adhese Universal in stiftvorm met een modern en gebruikersvriendelijk design. Dankzij de nieuwe, efficiënte versie van de VivaPen zijn maximaal driemaal meer applicaties per ml-inhoud mogelijk in vergelijking met conventionele flesapplicaties.

Ontdek de nieuwe Adhese Universal VivaPen