facebook

Een asymmetrische kin

Profile picture for user Evert Berkel
Evert
Berkel
2 minuten
Fd-cso kin
U ziet een tienjarige jongen voor halfjaarlijkse controle. Zijn moeder vindt zijn kin het laatste halfjaar vreemd en vraagt u of zijn kaak scheef groeit. De jongen is niet op zijn kin gevallen en heeft er geen klachten van, met name geen pijn. Hij is gezond en gebruikt geen medicatie.

Wat zie ik?

U ziet een asymmetrische kin, die rechts verdikt is met een normale overliggende huid. Sensibiliteit en motoriek van zijn onderlip zijn ongestoord. U voelt een gladde, beenharde zwelling van zijn rechter kinhelft. Hij heeft een gave wisseldentitie zonder cariës of restauraties. Er is geen afwijking aan de kaakwal van het onderfont en de middenlijn van de ondertanden staat in de mediaanlijn van zijn gezicht. Op de X-panorama opname is een gecalcificeerde, scherp begrensde verdikking van de kin te zien van symfyse tot rechter premolaarregio, met vervaging van de corticale onderrand.

Wat is het?

Dit is de klinische presentatie van een goedaardig botgezwel die goed zou kunnen passen bij een Fybreuze Dysplasie (FD) hoewel het beeld op de röntgenfoto meer past bij een Chronische Scleroserende Osteomyelitis(CSO). Omdat een irritatieve oorzaak ontbreekt en de corticaallijn vervaagt, is een Proliferative Periostitis (van Garre’) niet waarschijnlijk. FD is een botafwijking vooral bij tieners, waarbij normaal bot wordt vervangen door abnormaal fibro-osseus bot. Zo’n 30 procent van de monostotische FD-laesies komt voor in kaak- of gezichtsbeenderen. Het ontstaat door een lokale mutatie (in het GNAS-gen), wat resulteert in de blokkade van de botuitrijping.

CSO is een steriele botontsteking die in het hele skelet kan voorkomen en in de kaak bij kinderen vooral tussen de zes en twaalf jaar. Kenmerkend voor CSO is, naast zwelling, vaak pijn, wat in deze casus niet het geval is. De behandeling is in beide gevallen een modellerende botcorrectie met histologisch onderzoek. Hierbij werden de voor FD typische ‘Chinese teken’-botbalkjes niet gezien maar wel weefbot, waardoor de histologische diagnose toch naar CSO neigt. Het onderscheid tussen FD of CSO van de mandibula is bij kinderen regelmatig lastig vast te stellen, zoals deze casus aantoont.

Wat doe ik?

U verricht tandheelkundig onderzoek om een dentale infectieuze oorzaak van de zwelling uit te sluiten. Aan de moeder vertelt u dat het niet past bij scheefgroei van de kaak omdat de middenlijn in de mediaanlijn staat, maar dat wel verder onderzoek naar de oorzaak van de botverdikking nodig is. Daarvoor verwijst u naar de mka-chirurg, met het verzoek de jongen binnen twee weken te zien.

Literatuur

  • Padwa BL, etal. Pediatric chronic nonbacterial osteomyelitis of the jaw. J Oral Maxillofac Surg. 2016;74:2393-402.
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3359960/ Clinical guidelines for the management of Craniofacial Fibrous Dysplasia

Dr. Robert van Es bespreekt in deze rubriek afwijkingen rond en in de mond. De nadruk ligt op het herkennen van de afwijking en het zo nodig behandelen ervan of, waar zinvol, verwijzing naar meestal de mka-chirurg.

MKA-chirurgen

Recent nieuws

Advertentie

Adhese Universal VivaPen; drievoudige efficiency

Adhese Universal VivaPen; drievoudige efficiency

Ivoclar Vivadent presenteert een nieuwe generatie van de Adhese Universal in stiftvorm met een modern en gebruikersvriendelijk design. Dankzij de nieuwe, efficiënte versie van de VivaPen zijn maximaal driemaal meer applicaties per ml-inhoud mogelijk in vergelijking met conventionele flesapplicaties.

Ontdek de nieuwe Adhese Universal VivaPen