facebook

Een gezondere mond voor de jongste jeugd, maar hoe?

Hans
Scholten
2 minuten
Jongen leert tanden poetsen
Wat kunnen tandartsen, mondzorgpraktijken en de KNMT doen voor een gezondere mond van 0- tot 4-jarigen? Wat zijn de uitdagingen, en waar liggen de kansen? Om daarover na te denken organiseerde de KNMT maandag 24 april een brainstorm.

Een groep van 12 tandartsen sprak daarin onder andere over drempels en mogelijkheden die men kan ervaren als er de komende jaren meer kinderen uit de doelgroep 0 - 4 vanaf de doorbraak van het 1e element de mondzorgpraktijk bezoeken. Of wat collega's zoal ervaren in hun samenwerking met consultatiebureaus. De discussies leverde veel ideeën en suggesties op, zowel voor de beroepsgroep, betrokken partijen als uw beroepsvereniging.

De deelnemers aan de brainstorm zagen bijvoorbeeld mogelijkheden in:

  • Regionale netwerken van mondzorgpraktijken die affiniteit hebben met deze doelgroep en de betrokkenheid van andere mondzorgprofessionals bij de mondzorg aan 0 - 4 jarigen en hun ouders, zoals mondhygienisten en preventieassistenten;
  • Voorlichting en mondzorg aan kinderen van 0 - 4 jaar en hun ouders is een vak apart; het blijven herhalen van dezelfde boodschap (2 keer poetsen) leidt niet vanzelf tot gedragsverandering;
  • De noodzaak van een structureel oproep- en volgsysteem voor de allerjongste jeugd;
  • Samenwerking met consultatiebureaus is een goede insteek. Het consultatiebureau is de plek waar alle ouders en kinderen komen, en dus dé plek om groepen te bereiken die niet vanuit de mondzorgpraktijk worden bereikt.

Momenteel is de KNMT nog in gesprek met diverse andere organisaties betrokken bij de mondzorg aan 0 - 4 jarigen. Ook zoekt de beroepsvereniging tandartsen of mondzorgpraktijken die al samenwerken met consultatiebureaus. Onder andere om ons verder te verdiepen in de kracht van de goede voorbeelden en deze ook ter inspiratie aan te bieden aan collega's.

Werkt u al samen met een consultatiebureau of met andere partijen rond de mondzorg van 0 tot 4 jarigen? 

Geef uw jeugdinitiatief door aan de KNMT 

U kunt met vragen of suggesties ook contact opnemen met beleidsadviseur Carla Schenkeveld.

jeugdigen

Advertentie

Adhese Universal VivaPen; drievoudige efficiency

Adhese Universal VivaPen; drievoudige efficiency

Ivoclar Vivadent presenteert een nieuwe generatie van de Adhese Universal in stiftvorm met een modern en gebruikersvriendelijk design. Dankzij de nieuwe, efficiënte versie van de VivaPen zijn maximaal driemaal meer applicaties per ml-inhoud mogelijk in vergelijking met conventionele flesapplicaties.

Ontdek de nieuwe Adhese Universal VivaPen