facebook

Een palatinale zwelling

Profile picture for user Evert Berkel
Evert
Berkel
2 minuten
Ductus nasopalatinus cyste 9850594
Een moeder bezoekt de praktijk met haar zesjarige zoon met de vraag of een zwelling op diens verhemelte een ontsteking is. Hij heeft er sinds twee weken toenemende pijn aan, vooral tijdens het eten. Er is geen trauma geweest. Bij onderzoek ziet u een gladde, 8 millimeter grote, rode, submucosale, ovale zwelling ter plaatse van de papilla incisiva. Aanraken van de zacht-elastische zwelling doet pijn. De jongen is alleen wat astmatisch, waarvoor hij soms een salbutamol- inhalatie gebruikt. Dentaal zijn er geen afwijkingen, de melkincisieven zijn gaaf en zonder verkleuring.

Wat is het?
Een zwelling in het midden van de premaxilla ter plaatse van de papilla incisiva is typisch voor een ductus nasopalatinus cyste. Meestal geven deze geen klachten, behalve wanneer ze ontstoken raken. Ze ontstaan uit epitheliale resten die gewoonlijk in de canalis incisivus zijn achtergebleven. Het is de meest voorkomende non-odontogene ontwikkelingscyste in de mondholte. Bij zo’n anderhalf procent van de bevolking komen microcysten in de canalis voor, die klinisch asymptomatisch en röntgenologisch onzichtbaar zijn. Ze komen bij mannen iets vaker voor en worden vaak pas opgemerkt tussen de vierde en zesde decade. Meestal zijn ze asymptomatisch totdat ze geïnfecteerd raken, zoals bij deze jongen. Ze veroorzaken dan milde klachten, zoals pijn, of er is pussige afvloed. De zichtbaarheid op een röntgenfoto hangt af van de grootte van de cyste en de locatie: cysten kleiner dan 8 millimeter zijn wegens de fysiologische omvang van de canalis niet zichtbaar. Cysten aan de nasale zijde van de ductus zijn beter zichtbaar op een X-panorama opname en die aan de palatinale zijde op een X-opbeet. Vaak gaat het dan om een vergroot incisaal kanaal met een goed begrensde corticale radiolucentie. Bij grote cystes komt soms wortelresorptie of –deviatie van de voortanden voor. Wegens de anatomie bevat zo’n driekwart van de cystes ook zenuwweefsel, bloedvaten en vetweefsel. Soms worden ook speekselkliertjes en zelfs kraakbeen aangetroffen.
Wat doe ik?
U vergewist zich in ieder geval van de vitaliteit van de voortanden. Een röntgenfoto is dan niet noodzakelijk, zoals ook in dit geval, want niet beleidsbepalend. Verder legt u de moeder uit dat het inderdaad om een ontstoken cyste gaat. Om acute pijnklachten te verminderen, kunt u de ontstoken cyste incideren en draineren. De definitieve behandeling bestaat uit excisie van de gehele cystebalg á froid. Dat kunt u zelf doen, of u verwijst naar de mka-chirurg.
Literatuur:

Recent nieuws

Advertentie

Adhese Universal VivaPen; drievoudige efficiency

Adhese Universal VivaPen; drievoudige efficiency

Ivoclar Vivadent presenteert een nieuwe generatie van de Adhese Universal in stiftvorm met een modern en gebruikersvriendelijk design. Dankzij de nieuwe, efficiënte versie van de VivaPen zijn maximaal driemaal meer applicaties per ml-inhoud mogelijk in vergelijking met conventionele flesapplicaties.

Ontdek de nieuwe Adhese Universal VivaPen