Een patiënt wordt onwel, wat nu?

12 januari 2018
Waarschuwing

Flauwvallen, een aanval van hypoglycemie krijgen of zelfs een hartaanval: een patiënt kan plotseling onwel worden terwijl hij in de behandelstoel ligt. Als u weet wat u moet doen, kan dat levens redden – daarom 5 handige tips.

  1. Ken de medische achtergrond van uw patiënt. Check voor de behandeling diens medische anamnese: is iemand hartpatiënt, heeft hij diabetes of is er sprake van een andere risicovolle aandoening?
  2. Wordt iemand onwel, neem dan in eerste instantie goed waar wat er aan de hand is. Wat ziet u, wat hoort u, hoe is de ademhaling? Aarzel niet om er een collega bij te roepen en bij de minste aanleiding 112 te laten bellen.
  3. Word een patiënt onwel, roep deze dan aan. Pak zijn schouders vast, roep hem bij zijn voor- en achternaam en noem ook uw eigen naam. Reageert hij niet, laat dan 112 bellen.
  4. Check de ademhaling van de patiënt gedurende tien seconden door hardop te tellen. Ademt de patiënt? Leg hem dan, samen met uw assistent, in de stabiele zijligging zodat de luchtweg vrij blijft.
  5. Als u de patiënt niet zelf kunt helpen, wacht dan op de ambulance en neem in de tussentijd eventueel contact op met de huisarts van de patiënt, omdat deze wellicht nuttige informatie kan verstrekken.

BHV in de praktijk

Word er een patiënt onwel, dan kan de bedrijfshulpverlener eerste hulp geven, bijvoorbeeld met een AED, en met zijn kennis van ziektebeelden en reacties de gevolgen beperken. Iedere werkgever is verplicht bedrijfshulpverlening (BHV) te hebben. In kleine bedrijven kan de werkgever zelf de BHV’er zijn. De KNMT biedt speciaal voor de tandartspraktijk ontwikkelde BHV-trainingen aan.

Deze inhoud is geblokkeerd door uw cookie voorkeuren.

Deze video kwam tot stand met medewerking van Crisicom en tandarts Frank Soors d’Ancona in Soest.

Total votes: 119

0 reacties op Een patiënt wordt onwel, wat nu?