facebook

Een patiënt wordt onwel, wat nu?

Profile picture for user h.scholten@knmt.nl
Hans
Scholten
2 minuten
Risico opletten gevaar
Flauwvallen, een aanval van hypoglycemie krijgen of zelfs een hartaanval: een patiënt kan plotseling onwel worden terwijl hij in de behandelstoel ligt. Als u weet wat u moet doen, kan dat levens redden – daarom 5 handige tips.
  1. Ken de medische achtergrond van uw patiënt. Check voor de behandeling diens medische anamnese: is iemand hartpatiënt, heeft hij diabetes of is er sprake van een andere risicovolle aandoening?
  2. Wordt iemand onwel, neem dan in eerste instantie goed waar wat er aan de hand is. Wat ziet u, wat hoort u, hoe is de ademhaling? Aarzel niet om er een collega bij te roepen en bij de minste aanleiding 112 te laten bellen.
  3. Word een patiënt onwel, roep deze dan aan. Pak zijn schouders vast, roep hem bij zijn voor- en achternaam en noem ook uw eigen naam. Reageert hij niet, laat dan 112 bellen.
  4. Check de ademhaling van de patiënt gedurende tien seconden door hardop te tellen. Ademt de patiënt? Leg hem dan, samen met uw assistent, in de stabiele zijligging zodat de luchtweg vrij blijft.
  5. Als u de patiënt niet zelf kunt helpen, wacht dan op de ambulance en neem in de tussentijd eventueel contact op met de huisarts van de patiënt, omdat deze wellicht nuttige informatie kan verstrekken.

BHV in de praktijk

Word er een patiënt onwel, dan kan de bedrijfshulpverlener eerste hulp geven, bijvoorbeeld met een AED, en met zijn kennis van ziektebeelden en reacties de gevolgen beperken. Iedere werkgever is verplicht bedrijfshulpverlening (BHV) te hebben. In kleine bedrijven kan de werkgever zelf de BHV’er zijn. De KNMT biedt speciaal voor de tandartspraktijk ontwikkelde BHV-trainingen aan.

Onderstaande video kwam tot stand met medewerking van Crisicom en tandarts Frank Soors d’Ancona in Soest.

Watch Hoe ga je om met een patiënt die onwel wordt in de tandartsstoel? on YouTube.

Deze inhoud is geblokkeerd door uw cookie voorkeuren.

Bedrijfshulpverlening (BHV)
praktijkzaken

Recent nieuws

Advertentie

Adhese Universal VivaPen; drievoudige efficiency

Adhese Universal VivaPen; drievoudige efficiency

Ivoclar Vivadent presenteert een nieuwe generatie van de Adhese Universal in stiftvorm met een modern en gebruikersvriendelijk design. Dankzij de nieuwe, efficiënte versie van de VivaPen zijn maximaal driemaal meer applicaties per ml-inhoud mogelijk in vergelijking met conventionele flesapplicaties.

Ontdek de nieuwe Adhese Universal VivaPen