facebook

Een pijnlijke tong

Profile picture for user Evert Berkel
Evert
Berkel
3 minuten
Wat is dat nou
Een patiënte vraagt u of u naar haar zoontje van vier maanden wilt kijken. De jongen heeft sinds ongeveer twee maanden met enige regelmaat hinder van zijn mond hetgeen zich uit in minder goed eten en met enige regelmaat aanraken van de tong met zijn vingers. Hij is dan ook wat hangerig. De ouders viel op dat er een rode afwijking op zijn tongrug zat en vermoedden dat dit de oorzaak van zijn klacht was.

Een patiënte vraagt u of u naar haar zoontje van vier maanden wilt kijken. De jongen heeft sinds ongeveer twee maanden met enige regelmaat hinder van zijn mond hetgeen zich uit in minder goed eten en met enige regelmaat aanraken van de tong met zijn vingers. Hij is dan ook wat hangerig. De ouders viel op dat er een rode afwijking op zijn tongrug zat en vermoedden dat dit de oorzaak van zijn klacht was. De ouders zijn met hun zoontje bij de huisarts geweest die onder de diagnose spruw een antimycoticum voorschreef dat vier dagen achtereen moest worden gebruikt. Omdat dit geen verbetering gaf en het klinisch aspect van de tongrug onveranderd was, werd opnieuw een antimycoticum voorgeschreven, nu voor één week. Ook deze behandeling bracht geen verandering.

Bij onderzoek toont de tongrug wisselend rode en witte gebieden. Voorzichtig afstrijken met een gaasje over de tongrug verandert het klinisch aspect niet. Verder zijn er geen afwijkingen van het slijmvlies van de mondholte.

Wat is het?

Het klinisch beeld past bij dat van een lingua geografica vanwege de typische circumscripte gladde, rode gebieden die deels worden begrensd door een licht opgeworpen witte rand. De rode gebieden worden veroorzaakt door atrofie van de filliforme papillen. Een landkaarttong kan op elke leeftijd voorkomen, dus ook bij jonge kinderen. Meestal geeft de afwijking geen klachten maar soms is er sprake van intermitterende irriterende, branderige klachten. De oorzaak van lingua geografica is onbekend. Het komt vaker voor bij patiënten die psoriasis hebben en sommige clinici vermoeden dat een landkaarttong een orale uiting is van psoriasis, ook wanneer cutane manifestaties hiervan ontbreken. Een lingua geografica wordt ook vaker gezien bij een lingua fissurata.

Wat doe ik?

U stelt de klinische diagnose landkaarttong en legt uit dat het een afwijking is waarvan de oorzaak onbekend is. Ook vertelt u dat er geen genezende behandeling bekend is, dat de afwijking soms klachten geeft waarvoor helaas ook geen behandeling is en dat deze lang, soms levenslang, aanwezig kan blijven met soms langere perioden dat de afwijking niet aanwezig is. Controleafspraken zijn niet bijdragend. U kunt ervoor kiezen om het patiëntje te verwijzen naar een mka-chirurg wanneer u niet helemaal zeker bent van de diagnose,  of wanneer u die graag bevestigd wilt zien.

Literatuur

  • Rezaei F, Safarzadeh M, Mozafari H, Tavakoli P. Prevalence of geographic tongue and related predisposing factors in 7-18 year-old students in Kermanshah, Iran 2014. Glob L Health Sci 2015; 7:91-95.
  • Picciani B et al. Investigation of the clinical features of geographic tongue: unveiling its relationship with oral psoriasis. Int J Dermatol 2017; 56: 421–427.

Professor dr. Jan de Visscher bespreekt in deze rubriek afwijkingen rond en in de mond. De nadruk ligt op het herkennen van de afwijking en het zo nodig behandelen ervan, of waar zinvol, verwijzing naar meestal de mka-chirurg.

 

 

Wat is dat nou (NT)

Recent nieuws

Advertentie

Adhese Universal VivaPen; drievoudige efficiency

Adhese Universal VivaPen; drievoudige efficiency

Ivoclar Vivadent presenteert een nieuwe generatie van de Adhese Universal in stiftvorm met een modern en gebruikersvriendelijk design. Dankzij de nieuwe, efficiënte versie van de VivaPen zijn maximaal driemaal meer applicaties per ml-inhoud mogelijk in vergelijking met conventionele flesapplicaties.

Ontdek de nieuwe Adhese Universal VivaPen