facebook

Engeland wil energiedrankjes voor kinderen verbieden

Profile picture for user Evert Berkel
Evert
Berkel
1 minuut
Cover2
De Britse regering onderzoekt hoe ze via wetgeving de verkoop van energiedrankjes aan kinderen en jongvolwassenen aan banden kan leggen. Vanaf welke leeftijd de verkoop verboden zou moeten, is nog niet duidelijk. Dat meldt het Algemeen Dagblad.

Volgens de Britse regering drinken Britse jongeren de helft meer energiedrankjes dan hun leeftijdgenoten op het Europese vasteland. Reden voor het verbod is volgens de Britse premier Theresa May dat de consumptie van ervan in verband wordt gebracht met obesitas, tandbederf, hyperactiviteit, slaapproblemen, hoofdpijn en maagproblemen. “Het is belangrijk dat we al het mogelijke doen om kinderen de best mogelijke start van hun leven te bezorgen” aldus May. In zijn onderzoek heeft het RIVM het gebit buiten beschouwing gelaten.

Rampzalige uitwerking op pubergebit

De KNMT en individuele tandartsen waarschuwen al jaren voor de gevaren van energiedrankjes. Juist op het pubergebit kunnen deze een rampzalige uitwerking hebben, en pubers zijn precies de groep die deze drankjes relatief veel drinken. De schadelijke gevolgen komen niet alleen door de suikers in de drankjes, maar ook door de zuren, die ernstige gebitserosie kunnen veroorzaken. Deze waarschuwing geldt overigens niet alleen voor energiedrankjes maar voor alle suiker- en zuurhoudende frisdranken, zoals cola en ijsthee.

Drie blikjes per dag of meer

Het RIVM constateerde onlangs dat de gezondheid van zo'n 19.000 Nederlandse kinderen tussen de 13 en 18 jaar gevaar loopt omdat ze te veel energiedrankjes drinken. Die pubers maken extra kans op hartritmestoornissen en aantasting van het centraal zenuwstelsel. De risicogroep consumeert regelmatig drie blikjes energiedrank per dag of meer.

Recent nieuws

Advertentie

Adhese Universal VivaPen; drievoudige efficiency

Adhese Universal VivaPen; drievoudige efficiency

Ivoclar Vivadent presenteert een nieuwe generatie van de Adhese Universal in stiftvorm met een modern en gebruikersvriendelijk design. Dankzij de nieuwe, efficiënte versie van de VivaPen zijn maximaal driemaal meer applicaties per ml-inhoud mogelijk in vergelijking met conventionele flesapplicaties.

Ontdek de nieuwe Adhese Universal VivaPen