facebook

Ergonomie: ooit ging het zo

Profile picture for user Evert Berkel
Evert
Berkel
2 minuten
Oghz
Sommige beelden lenen zich bij uitstek voor een historisch perspectief. Hoe zat het ook al weer en wat weten we er nu nog van af? Wanneer ging de tandarts bijvoorbeeld zittend werken?

1965 Zomaar een beeld van een onderwijssituatie van, denkelijk, rond de Tweede Wereldoorlog. Vijf behandelaars, vijf patiënten en een docent, links achter in de spaarzaam aangeklede ruimte.

Patiënten zitten, behandelaars staan

Wat opvalt; de vijf patiënten zitten en de behandelaars staan. Een houding waarin de tandarts decennialang zijn werk deed. Zou nooit niemand zich hebben afgevraagd wat er de oorzaak van was dat, na een lange werkdag, die nek en schouders zoveel pijn deden.

Het hoorde er gewoon bij

En hoe het toch kwam dat zich na een aantal jaar werken chronische pijnklachten ontwikkelden. Blijkbaar hoorde dat er gewoon bij; het paste in een tijdgeest waarin zoveel beroepen zwaar en onaangenaam waren, en maar weinigen daarover klaagden.

Zittend werken minder vemoeiend

Inmiddels weten we dat een juiste werkhouding veel ongemak bespaart. Dat besef kwam in de tweede helft van de vorige eeuw op: zittend werken bleek veel minder vermoeiend en leverde minder ongemakken op dan staand werken. Vanaf halverwege de jaren vijftig gingen zo, heel langzaam, steeds meer tandartsen zitten. Langzaam, want het vergde wel een investering: de behandelstoel, boor en ander instrumentarium moesten er geschikt voor zijn.

Een boek over ergonomie

Halverwege de jaren zestig gaf de NMT – toen nog niet Koninklijk – de nieuwe denkbeelden over ergonomie een boost met het organiseren van een congres en het uitgeven van een boek over ergonomie. De opkomst van aangepaste apparatuur en instrumentarium deed de rest. In het onderwijs wordt tegenwoordig de ‘nieuwe’ manier van werken aangeleerd.

Bovenlichaam en hoofd symmetrisch rechtop

En inmiddels weten we dan ook niet beter meer: de patiënt ligt en de tandarts werkt zittend, met zijn bovenlichaam en hoofd symmetrisch rechtop.

Recent nieuws

Advertentie

Adhese Universal VivaPen; drievoudige efficiency

Adhese Universal VivaPen; drievoudige efficiency

Ivoclar Vivadent presenteert een nieuwe generatie van de Adhese Universal in stiftvorm met een modern en gebruikersvriendelijk design. Dankzij de nieuwe, efficiënte versie van de VivaPen zijn maximaal driemaal meer applicaties per ml-inhoud mogelijk in vergelijking met conventionele flesapplicaties.

Ontdek de nieuwe Adhese Universal VivaPen