facebook

Europese tandartsen ijveren voor minder suiker

Profile picture for user Hans Scholten
Hans
Scholten
1 minuut
CED Council of European Dentists
De Council of European Dentists (CED), de vereniging van Europese tandartsen, gaat ijveren voor het terugdringen van de consumptie van suiker. Dat moet zorgen voor minder tandbederf.

Volgens de CED is suikerconsumptie de hoofdoorzaak van tandbederf, vooral onder kinderen en ouderen. Door suiker ontstaat tandplak, wat weer leidt tot gaatjes in tanden en kiezen en ontstekingen in de mond. Deze ontstekingen kunnen op hun beurt weer een relatie hebben met systemische ziekten zoals diabetes. De CED roept in een resolutie haar leden, overheden, scholen, zorgprofessionals en de voedingsindustrie op om individuen te helpen bij maken van goede voedingskeuzes ten aanzien van suiker.

De vereniging stelt daarvoor verschillende maatregelen voor, waarvoor ze in Europa gaat lobbyen. Zo zouden reclames voor producten met veel suiker aan banden gelegd moeten worden. Ook moet er duidelijker informatie over suiker op productetiketten. Ten slotte moeten voedingsadviezen worden aangepast en zouden er in scholen en ziekenhuizen geen automaten moeten staan met suikerrijke producten. Ook worden tandartsen opgeroepen hun patiënten goed te informeren over de invloed van suiker op hun mondgezondheid.

De opvattingen en plannen van de CED staan vastgelegd in een resolutie die medio mei werd aangenomen op haar algemene vergadering in Den Haag. De KNMT was gastheer van deze vergadering, die in Nederland werd gehouden vanwege het EU-voorzitterschap van ons land.

Bekijk de resultaten van de algemene vergadering van de CED

Council of European Dentists (CED)

Advertentie

Adhese Universal VivaPen; drievoudige efficiency

Adhese Universal VivaPen; drievoudige efficiency

Ivoclar Vivadent presenteert een nieuwe generatie van de Adhese Universal in stiftvorm met een modern en gebruikersvriendelijk design. Dankzij de nieuwe, efficiënte versie van de VivaPen zijn maximaal driemaal meer applicaties per ml-inhoud mogelijk in vergelijking met conventionele flesapplicaties.

Ontdek de nieuwe Adhese Universal VivaPen