facebook

Franca Overtoom: "Vlaggen en studie soms lastige combinatie"

Profile picture for user Evert Berkel
Evert
Berkel
3 minuten
Overtoom
Ze studeert tandheelkunde in Amsterdam en is sinds 2012 assistent-scheidsrechter bij de KNVB, waarvoor ze vlagt in de Keuken Kampioen-divisie. Ook is ze inmiddels als assistent-scheidsrechter doorgegroeid in het internationale vrouwenvoetbal.

Wanneer wist u dat u tandarts wilde worden?

“Op de middelbare school had ik in eerste instantie het idee geneeskunde te gaan studeren. En als ik daarvoor zou worden uitgeloot, wilde ik iets met techniek gaan doen. Totdat ik mijn oppas van vroeger sprak, die tandheelkunde studeerde. Zij vertelde dat tandheelkunde  eigenlijk een combinatie is van gezondheid en techniek. Ik heb toen een dag met een tandarts meegelopen en was meteen verkocht. Ik was er zo van overtuigd dat ik heb ook geen open dag meer heb bezocht. Helaas werd ik tot drie keer toe uitgeloot. Ik heb toen eerst in Delft   industrieel ontwerpen gedaan. Daarin kon ik mijn creativiteit kwijt, maar tandheelkunde bleef lonken. Inmiddels zit ik in mijn vijfde jaar op ACTA.”

Wat is leuk aan uw vak?

“In de master mogen we echt behandelingen bij patiënten uitvoeren. Omdat we vrijwel alles hebben gehad, begrijp je al meer. Dit jaar is ook het jaar van de toetsen. De kroontoets en endotoets moet ik nog halen, dus ik doe nu vooral restauraties. De eerste endo ga ik heel spannend vinden, maar ook leuk omdat het iets anders is. Een kroon maken lijkt me ook heel leuk.”

En minder leuk?

“Ik vind het jammer dat je tijdens de opleiding niet veel praktische ervaring opdoet. Ik heb nu vooral gaatjes behandeld en moet voor het einde van mijn opleiding nog een kroon plaatsen en een endo doen. En dat vind ik niet veel. Ik wil daarom het komende halfjaar kijken of ik ergens in een praktijk terechtkan om meer ervaring op te doen.”

Is er meer dan werk?

“Ik ben sinds 2012 assistent-scheidsrechter bij de KNVB. Sinds een paar maanden vlag ik in de Keuken Kampioen-divisie, ofwel de Eerste Divisie. Ik ben ook doorgegroeid in het internationale vrouwenvoetbal. Het is ontzettend leuk om negen dagen in het buitenland te zijn en betaald te krijgen voor wat je leuk vindt. Het vlaggen is soms lastig te combineren met mijn studie, omdat we daar honderd procent aanwezigheidsplicht hebben. Gelukkig hebben veel docenten en studenten begrip voor mijn situatie en zijn ze bereid te helpen. De lessen die ik mis, haal ik in de kerst- en zomervakantie in.”

Hoe staat het met het eigen gebit?

“In het verleden heb ik wel wat gaatjes gehad, dat vind ik jammer. Verder onderhoud ik het goed door twee keer per dag elektrisch te poetsen en te stokeren voor het slapen gaan.”

Hoe ziet u de toekomst?

“Ik hoop mijn carrière als tandarts te kunnen combineren met het scheidsrechter zijn. Dat kan nog wel lastig worden, omdat ik het drie weken van te voren hoor als ik weg ga voor een internationale wedstrijd en de patiëntenagenda dan natuurlijk al vol staat. Hoe ik dat ga doen, moet ik tegen die tijd bekijken.”

Tekst: Laura Jansen // Beeld: Rob ter Bekke

studenten

Recent nieuws

Advertentie

Adhese Universal VivaPen; drievoudige efficiency

Adhese Universal VivaPen; drievoudige efficiency

Ivoclar Vivadent presenteert een nieuwe generatie van de Adhese Universal in stiftvorm met een modern en gebruikersvriendelijk design. Dankzij de nieuwe, efficiënte versie van de VivaPen zijn maximaal driemaal meer applicaties per ml-inhoud mogelijk in vergelijking met conventionele flesapplicaties.

Ontdek de nieuwe Adhese Universal VivaPen