facebook

Frans Nugteren: ‘Een zwak voor de minderbedeelden’

Profile picture for user Evert Berkel
Evert
Berkel
2 minuten
Coverinterview
De opleiding farmacie vond hij te lang duren, dus werd Frans Nugteren tandarts. Een van de leuke dingen van het vak? Dat er soms hele families in de wachtkamer van zijn Haagse praktijk zitten. Met collega's die vooral op winst uit zijn, heeft hij minder op. 

Waarom tandarts?

“Mijn peetoom was tandarts en had een Rolls Royce. Als kind dacht ik: ‘Dat zit wel goed, misschien is tandarts ook iets voor mij’. Later ontdekte ik dat hij zijn vermogen bij elkaar had gesprokkeld met de parallelimport van medicijnen. Maar de opleiding farmacie duurde destijds dertien jaar en dat vond ik te lang. Toen werd het toch tandheelkunde, in Amsterdam.”

Wat is leuk aan dit vak?

“Je bent met je handen bezig, moet goed nadenken en gaat met leuke patiënten om. Ik ken allerlei families in Den Haag, mijn wachtkamer zit er soms vol mee. Zelfs van oma tot kleindochter, mijn favorieten. Ontzettend leuk. Zij zijn na meer dan 43 jaar praktijk een deel van de familie geworden.”

En minder leuk?

“De bemoeienis van allerlei instanties, hoewel ik dat gelukkig makkelijk van me afzet. Wel wind ik me op over collega’s die vooral uit zijn op winst. Ik zie soms second opinions waarvan ik over de offerte denk: ‘Die collega is niet snel tevreden.’ Die bel ik daar dan over.”

Is er meer dan werk?

“Ik zat in commissies, werkgroepen en het bestuur van de KNMT-afdeling. Daarnaast ben ik twintig jaar actief, ook als voorzitter voor de NVvE, waarvan ik het erelidmaatschap heb mogen ontvangen. En ik heb een zwak voor de minderbedeelden in onze samenleving. Zo heb ik een dak- en thuislozenproject opgezet, een project om ongedocumenteerden te behandelen en ik behandelde patiënten in verpleeghuizen. Verder tennis ik graag en heb ik in deze sport veel bestuurlijke functies vervuld. Voor al deze inspanningen heb ik in april een lintje gekregen. Maar het mooiste blijft tennisles geven aan mijn kleinkinderen”

Waarom lid van de KNMT?

“Ik heb me er altijd thuis gevoeld. Een tijdje vond ik de KNMT regeren vanuit een ivoren toren, maar de vereniging is opener geworden en houdt haar leden goed op de hoogte.”

Uw grootste blunder?

“Ooit zag ik een eeneiige tweeling met een hopeloos verwaarloosd gebit. We besloten voor beide een mooie immediaatprothese te maken. Toen één van hen kwam passen, zat de prothese wel erg strak. Die heb ik dus bijgeslepen. Wat later bleek de prothese van de ander te groot te zijn. Ik heb me even achter de oren gekrabd: hoe kon dat? Ik had dus de protheses verwisseld. Nog altijd is dit mooie borrelpraat.”

En het eigen gebit?

“Alleen wat kronen voorin, ik was hockeykeeper toen er nog geen bitjes werden gedragen... Ik mag dus niet klagen. Misschien doordat ik uit Scheveningen kom, we eten veel vis die natuurlijke fluoriden bevat. Mijn vader is 92 geworden, met zijn eigen gebit”

Tekst: Laura Jansen; Beeld: Rob ter Bekke

Coverinterview (NT)

Recent nieuws

Advertentie

Adhese Universal VivaPen; drievoudige efficiency

Adhese Universal VivaPen; drievoudige efficiency

Ivoclar Vivadent presenteert een nieuwe generatie van de Adhese Universal in stiftvorm met een modern en gebruikersvriendelijk design. Dankzij de nieuwe, efficiënte versie van de VivaPen zijn maximaal driemaal meer applicaties per ml-inhoud mogelijk in vergelijking met conventionele flesapplicaties.

Ontdek de nieuwe Adhese Universal VivaPen