facebook

Gerechtshof roept tabaksindustrie niet ter verantwoording

Profile picture for user Evert Berkel
Evert
Berkel
2 minuten
Stoppen
Het Gerechtshof Den Haag heeft besloten geen strafzaak tegen de tabaksindustrie te starten. Het gerechtshof maakte dit besluit donderdag 6 december bekend.

De beslissing van het gerechtshof volgt op die van het Openbaar Ministerie in februari. Dat liet toen weten geen heil te zien in vervolging van de tabaksindustrie. Advocaat Bénédicte Ficq startte daarop een artikel 12-procedure om het Openbaar Ministerie te dwingen alsnog de tabaksindustrie te dagvaarden. Nu de rechtbank daar nu niet in meegaat, onderzoekt Ficq welke volgende stappen kunnen worden ondernomen.

Voor een rookvrije samenleving

De KNMT is een van de partijen die pleit voor een rookvrije samenleving. Dit mede omdat tandartsen dagelijks in hun praktijk de nare gevolgen van roken zien. Roken leidt immers tot ernstige tandvleesontstekingen, het verlies van tanden en is samen met alcohol verantwoordelijk voor 75% van de gevallen van mond- en keelkanker.

Blij met plannen voor tabaksontmoediging

De KNMT is daarom blij met de plannen voor tabaksontmoediging in het op vrijdag 23 november gepresenteerde Preventieakkoord. Dat akkoord, tussen overheid en maatschappelijke partners, bevat afspraken die een Rookvrije Generatie dichterbij brengen. Dit gebeurt enerzijds door maatregelen en activiteiten die roken minder aantrekkelijk en zichtbaar maken, en anderzijds door verbeterde hulp bij het stoppen met roken.

In 2020 rookt minder dan 20 procent van de volwassenen

Dit alles moet ertoe leiden dat in 2020 minder dan 20 procent van de volwassenen rookt. Bovendien beginnen minder dan 40 kinderen dagelijks met roken en daalt het aantal rokende zwangere vrouwen naar minder dan 5 procent. In 2040 is er dan een Rookvrije Generatie. Dan rookt 0 procent van de kinderen jonger dan 18 jaar, 0 procent van de zwangere vrouwen en minder dan 5 procent van de volwassenen.

Ook u kunt helpen

Tandartsen kunnen hun patiënten overigens helpen bij het stoppen met roken.

 

 

roken

Recent nieuws

Advertentie

Adhese Universal VivaPen; drievoudige efficiency

Adhese Universal VivaPen; drievoudige efficiency

Ivoclar Vivadent presenteert een nieuwe generatie van de Adhese Universal in stiftvorm met een modern en gebruikersvriendelijk design. Dankzij de nieuwe, efficiënte versie van de VivaPen zijn maximaal driemaal meer applicaties per ml-inhoud mogelijk in vergelijking met conventionele flesapplicaties.

Ontdek de nieuwe Adhese Universal VivaPen