facebook

Groeten uit… Chengdu

Profile picture for user 426538
Laura
van
Paesschen
2 minuten
Chengdu
Ze verwachtten een grote, grijze Chinese stad, waar ze, zodra ze de kans zouden krijgen, aan zouden ontsnappen. Ze troffen een stad die, ondanks ruim tien miljoen inwoners, onverwacht groen was, met talloze parken waarvan in een hét Chinese panda-fokcentrum is gevestigd. 

ACTA-studenten Nynke van den Berg en Pleunie ter Brugge, beide zesdejaars, brachten hun stageperiode van mei tot en met oktober 2018 door in Chengdu, de hoofdstad van de centraal gelegen Chinese provincie Sichuan. Toen de twee samen de lijst met stageadressen doornamen, bleven ze bij deze stad hangen omdat China hen een grote uitdaging leek. 

Ze zullen zich het ‘rijk van het midden’ altijd herinneren als een waanzinnig land, zowel qua natuur als cultuur. En als een land waar de mondzorg – en eigenlijk de hele gezondheidszorg – anders is geregeld dan in Nederland: patiënten staan ’s ochtends in de rij om een ticket voor een behandeling te bemachtigen. 

En nog zoiets geks; sommige Chinese studenten tandheelkunde studeren zo hard dat ze geen tijd hebben om zich om hun eigen mondgezondheid te bekommeren. Dat resulteerde bij één van hen, die al jaren niet meer bij een tandarts in de stoel had gelegen, na een controle in acht vullingen, drie endo’s en twee kronen… Niet iedereen in China heeft preventie en hygiëne dus zo hoog in het vaandel staan. Iets wat in schril contrast staat met het feit dat Van den Berg en Ter Brugge constateerden dat er in China – heel positief – voor een behandeling relatief veel tijd wordt gestoken in het gerust stellen van kinderen.

Recent nieuws

Advertentie

Adhese Universal VivaPen; drievoudige efficiency

Adhese Universal VivaPen; drievoudige efficiency

Ivoclar Vivadent presenteert een nieuwe generatie van de Adhese Universal in stiftvorm met een modern en gebruikersvriendelijk design. Dankzij de nieuwe, efficiënte versie van de VivaPen zijn maximaal driemaal meer applicaties per ml-inhoud mogelijk in vergelijking met conventionele flesapplicaties.

Ontdek de nieuwe Adhese Universal VivaPen