facebook

Groeten uit... Indonesië

Profile picture for user Evert Berkel
Evert
Berkel
2 minuten
Foto indonesie knmt 3
Van mei tot en met augustus dit jaar gingen Agnes Bremers en Petra Broshuis, zesdejaars studenten aan het Radboudumc, naar Indonesië voor hun klinische stage aan de Universitas Indonesia in Jakarta. Even wennen was het wel, tussen alle Aziaten voelden Bremers en Broshuis zich ware bezienswaardigheden.

De twee studenten volgden geen specifiek vak, maar liepen een klinische stage op verschillende afdelingen naar keuze van de faculteit, en in verschillende ziekenhuizen. Meteen de eerste dag liepen beiden echter een flinke voedselvergiftiging op en waren gedwongen om twee dagen thuis te blijven. Na deze valse start gingen ze naar de afdeling pediatrics, waar ze met verschillende studenten konden meekijken. Hierbij viel hen vooral het lage tempo op waarin de studenten werkten. “Zo deed men over het prepareren en restaureren van twee kleine caviteiten ongeveer drie uur. Ook mengden ze de materialen zoals alginaat en GIC met de hand en voeren ze endo’s uit in melkelementen”, aldus Bremers.

Nadat de studenten langs verschillende afdelingen waren geweest, was het tijd voor een uitwisseling met de stad Surabaya, waar ze deelnamen aan een sociaal project. Bremers en Broshuis bezochten een public health center en interviewden moeders over hun tandheelkundige kennis en gedrag. De stageperiode werd afgesloten in een aantal ziekenhuizen, waar vooral de spoedeisende hulp indruk maakte. “Hier hebben we zelf enkele laceraties in de lip mogen hechten. Ook zagen we hier extreme casussen, zoals een enorm ameloblastoom, een maligniteit aan de kaak ter grootte van een softbal en een patiënt die met een drugs geïnduceerde delier werd binnen gebracht”, vertelt Bremers.

De studenten vonden het ontzettend leuk om te zien hoe het er binnen het vakgebied aan toe gaat aan de andere kant van de wereld. Bremers: “Ik heb me gerealiseerd hoe goed hier in Nederland alles geregeld is en hoeveel geluk we daarmee hebben. Ik heb een fantastische tijd gehad en zou iedereen aanraden in het buitenland om op stage te gaan!”

Tekst: Laura van Paesschen

Ga je ook stagelopen in het buitenland? De KNMT sponsort je graag! Vraag via knmt.nl/stagevergoeding een beurs aan.

Groeten uit

Advertentie

Adhese Universal VivaPen; drievoudige efficiency

Adhese Universal VivaPen; drievoudige efficiency

Ivoclar Vivadent presenteert een nieuwe generatie van de Adhese Universal in stiftvorm met een modern en gebruikersvriendelijk design. Dankzij de nieuwe, efficiënte versie van de VivaPen zijn maximaal driemaal meer applicaties per ml-inhoud mogelijk in vergelijking met conventionele flesapplicaties.

Ontdek de nieuwe Adhese Universal VivaPen