facebook

Groeten uit Kaapstad

Profile picture for user Evert Berkel
Evert
Berkel
2 minuten
Img 4405
Kaapstad. Dat was de bestemming van ACTA-studenten Rob van der Donk en Merthijn Huisman, waar ze van 1 november tot en met 15 januari voor hun buitenlandstage verbleven.

Hun voornaamste doel: het bevorderen van en leveren van een duurzame bijdrage aan de mondgezondheid van de kinderen in de townships rondom Kaapstad. Het feit dat de studenten hun stage zelf georganiseerd hadden, zorgde ervoor dat het af en toe een verrassing was hoe een en ander zou uitpakken.

Via Dental Welness Trust, die hen in contact bracht met de plaatselijke universiteit, kregen de studenten de mogelijkheid om een paar weken in een kliniek in de township Gugulethu mee te draaien. Waar de meeste studenten tandheelkunde tijdens hun opleiding zo’n tien tot twintig elementen extraheren, haalden Van der Donk en Huisman dat aantal per dag. “Een praktische vaardigheid waar we onze hele ­carrière profijt van zullen hebben”, verwacht Van der Donk.

Waar de werkwijze in de townships in alle opzichten verschilde met de Nederlandse, was de gezondheidszorg in de private sector van hetzelfde, zo niet een hoger niveau. “Bij de kliniek in de township, waar zo’n honderdduizend mensen wonen, staat dagelijks vanaf vijf uur ’s ochtends een enorme rij met mensen die behandeld willen worden. In 98 procent van de gevallen gaat het dan om het trekken van één of meer elementen”, vertelt Van Der Donk. “Dagelijks kunnen zo’n zeventig patiënten behandeld worden, de rest moet de volgende dag opnieuw in de rij staan.”

De studenten hadden moeite de bevolking met preventieve adviezen te bereiken. Huisman: “Dit is ook geen prioriteit voor hen. Mensen drinken dagelijks vaak liters cola en de gevolgen daarvan zie je ook ­terug in het gebit.” De combinatie van preventie en curatie maakte de buitenlandstage voor de ­studenten een fantastische en leerzame periode. Door de enthousiaste verhalen van Van der Donk en Huisman is bij veel andere ACTA-studenten de ­interesse gewekt om hun project in Zuid-Afrika voort te zetten.  NT

Tekst: Laura Jansen

Ga je ook stagelopen in het buitenland? De KNMT sponsort je graag! Vraag een beurs aan!

Groeten uit

Recent nieuws

Advertentie

Adhese Universal VivaPen; drievoudige efficiency

Adhese Universal VivaPen; drievoudige efficiency

Ivoclar Vivadent presenteert een nieuwe generatie van de Adhese Universal in stiftvorm met een modern en gebruikersvriendelijk design. Dankzij de nieuwe, efficiënte versie van de VivaPen zijn maximaal driemaal meer applicaties per ml-inhoud mogelijk in vergelijking met conventionele flesapplicaties.

Ontdek de nieuwe Adhese Universal VivaPen